Made-in-Europe.nu

Duitse matrijzenmakers luiden de noodklok

De Duitse stempel- en matrijzenkamers binnen de VDMA Werkzeugbau starten dit voorjaar op Moulding Expo een Fairness initiatief. De branche luidt namelijk de noodklok. De werkwijze van sommige grote Duitse klanten zorgt voor een dramatische verslechtering. Dat is toe te schrijven aan enkele dominante klanten op de Duitse markt. “We kunnen wel spreken over het bloeden van de Duitse gereedschapbouwers”, zegt Marco Schülken, voorzitter van de VDMA Werkzeugbaus.

 

In tegenstelling tot zijn beide collega voorzitters binnen de VDMA Präzisionswerkzeuge, heeft deze sector geen klinkende groeicijfers te melden. Dat komt met name doordat de gelijkaardige sectoren in landen als China en Zuid-Afrika massaal gesteund worden door hun eigen overheden. Die onderkennen het belang van een goede stempel- en matrijzenindustrie. “Dit leidt natuurlijk tot concurrentie die ongunstig uitpakt voor andere bedrijven, ook de Duitse”, zo vatte Schülken het onlangs samen.

Gereedschapmakers starten Start Fairness initiatief op Moulding Expo 2019

 

Praktijken dominante Duitse klanten

Volgens hem doen enkele grote Duitse klanten daar nog een schep bovenop door voor de sector schadelijke praktijken te hanteren. Allereerst verlangen ze van toeleveranciers dat deze klantspecifieke projecten voorfinancieren. Daarnaast bedingen ze zelfs bij afgesloten contracten nieuwe prijsverlagingen als voorwaarde om nieuwe opdrachten te verstrekken. De derde handelswijze waar de gereedschappenbouwers zich aan storen, is het weigeren van een afname van het gereedschap of het bewust vertragen hiervan. Daarmee willen ze onder de rekening uitkomen, of althans zeker een deel ervan.

 

Met de rug tegen de muur

“Veel bedrijven staan met de rug tegen de muur, omdat de huisbankiers zich terecht uit het risico willen terugtrekken”, zegt Marco Schülken. Dat neemt net weg dat de deelsector een lichte groei heeft gekend in 2018. Een deel van de bedrijven actief in de automobielindustrie kampt met duidelijke omzetdalingen. Medische technologie, de machinebouw en de lucht- en ruimtevaarttechnologie laten daarentegen een positieve ontwikkeling zien. De export is licht afgenomen, onder andere doordat de Europese buurlanden het laten afweten.

 

Redden water te redden valt

De sector komt nu echter in actie. “Om nog te redden wat er te redden valt, starten we samen met het verbond en enkele partners het Fairness initiatief”, kondigt Schülken aan. Ze vragen om een eerlijke handel. En alle zakenpartners uit de hele waardeketen worden uitgenodigd zich hierbij aan te sluiten. “Want alleen als we in Duitsland over een goed functionerende OEM’er, toeleverancier en supply chain beschikken, kunnen onze industrieën hun leidende toppositie in de wereld behouden.” Hoe de actie er precies gaat uitzien, is momenteel nog een thema waarover onderhandeld wordt. De lancering op Mouding Expo staat vast. Deze vakbeurs vindt van 21 tot en met 24 mei plaats in Stuttgart.

Pin It on Pinterest