Made-in-Europe.nu

3D metaalprinten kan het niet alleen

3D metaalprinten kan als productietechnologie niet zonder aanvullende technieken, zoals CNC-nabewerken, warmte- en oppervlaktebehandeling. Dat zal professor Ian Gibson deze week benadrukken in zijn presentatie op RapidPro. Daarom wordt goede procesplanning, die flexibiliteit garandeert, essentieel.

 

3D metaalprinten krijgt op RapidPro veel aandacht, naast de ruimte die het evenement biedt voor de verschillende business aspecten van additive manufacturing. In meerdere presentaties komt aan bod hoe 3D metaalprinten onderdeel is van een groter proces. Ian Gibson, wetenschappelijk directeur van het Fraunhofer Project Center @UTwente zei vorig jaar: “Additive manufacturing is onderdeel van een ecosysteem, dat moet je onderzoeken en daar moet je je voordeel uithalen. Als je het goed toepast, is additive manufacturing niet langer een proces voor geringe aantallen.”

RapidPro plaatst 3D metaalprinten in de complete workflow van design tot en met post processing

Bender AM laat onder andere zien wat met de 3D metaalprinttechnologie van EOS mogelijk is. De Duitse fabrikant van slm-machines slaagt er onder andere in op een M 290 met koper te printen, wat nieuwe toepassingen voor additive manufacturing opent.

Zonder samenwerking gaat het niet

Een goed voorbeeld is het manifold dat Machinefabriek De Valk voor ASML heeft gemaakt met 3D metaalprinten. John Hagelaars, directeur, zegt in een interview met 3D Print magazine dat een dergelijk product niet maakbaar is zonder een hele hechte samenwerking in de hele supply chain. De Valk is een van de exposanten op RapidPro dit jaar.

Lees het artikel over de ASML-manifold in 3D Print magazine

3D metaalprinten voor automobielindustrie

Ook Robin Huizing, AM-designer bij Additive Industries, kiest de proceskant. In zijn presentatie zal hij met name ingaan op de vraag hoe je de workflow van CAD-file tot en met nabewerken van het AM-werkstuk kunt optimaliseren. Daarnaast laat hij zien hoe je met topologie optimalisatie AM-werkstukken voor de automobiel- en luchtvaartindustrie kunt optimaliseren. Felix Radisch van Altair Engineering laat topologie optimalisatie zien bij een case study van een 3D geprint frame voor een onbemand vliegtuig. Op donderdag 14 maart is er overigens een speciaal lezingentrack over 3D printen voor de automobielindustrie, met als uitsmijter een presentatie door Sjoerd Filmer van InMotion. De start-up wil in 2023 met een elektrische endurance car meedoen aan de 24 uur van Le Mans. 3D printen is een techniek die bij InMotion veel wordt ingezet.

Een automotive toepassing van SLM Solutions: de wielophanging van de concept car van Divergent, dat met 3D metaalprinten kleinschalige serieproductie van vergaand gepersonaliseerde auto’s introduceert.

Nieuwe metaalprinttechnieken

De laatste twee jaar zijn er veel nieuwe ontwikkelingen op het vlak van 3D metaalprinten. Was laser powderbed fusion (slm-technologie) jarenlang dé meest gebruikte techniek, je kunt vandaag de dag kiezen uit een groot aantal technieken. Directed Energy Deposition, zoals de technologie van Gefertec die Bender AM op RapidPro toont, is sterk in opkomst. Ook de nieuwe binderjetting technieken voor metaal, zoals Desktop Metal en HP die dit jaar introduceren, zijn veelbelovend.  Op RapidPro zet professor Johannes Henrich Schleifenbaum uit Aken de recente ontwikkelingen op een rij. Hij zal onder andere ingaan op de nieuwe technologie, maar ook de geheimen van additive manufacturing, met name in relatie met materialen en design.

3D geprinte spuitgietmatrijzen

Ook in het speciale seminar over multi materiaal 3D printen komt metaalprinten aan de orde. Martin Stroetinga van Fontys Engineering presenteert resultaten van twee projecten waarbij spuitgietmatrijzen zijn geprint met interne koelkanalen.

3D printen van matrijzen levert bij het spuitgieten voordelen op door de geïntegreerde koelkanalen, waarmee cyclustijden worden verkort.

In design alvast rekening houden met de productiekosten

Tom Scharlaken, lector aan Vives Hogeschool in Kortrijk, beperkt zich in zijn presentatie tot de bekende slm-technologie. Waar je als engineer rekening mee moet houden, is dat alles wat je doet in een design gevolgen heeft voor de kostprijs. Noodzakelijke nabewerkingen werken nog verder kostenverhogend. Tom Scharlaken presenteert vuistregels om tijdens het ontwerp de correcte productiemethode te kiezen.

RapidPro vindt op 13 en 14 maart in Veldhoven plaats. Toegang is gratis, na registratie.

FOTO: Op RapidPro toont University Racing Eindhoven de 3D geprinte behuizing voor een elektromotor. Door de geïntegreerde koelkanalen levert de elektromotor uiteindelijk betere prestaties. De behuizing is geprint op de Metalfab1 van Additive Industries en daarna met CNC-technologie machinaal nabewerkt voor de noodzakelijke nauwkeurigheid.

Pin It on Pinterest