Made-in-Europe.nu

Nederlandse composietensector wil gaan verdubbelen

De Nederlandse composietensector presenteert komende week op JEC World 2019 de Nationale Samenwerkingsagenda Composiet. De ambitie van deze agenda is om een materiële bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de samenleving en om internationaal een voorbeeld in zijn. Als 10% van het gewicht van de constructie van vliegtuigen vervangen wordt door In Nederland ontwikkelde composieten, levert dat een flinke CO-2 besparing op.

JEC World 2019 is met meer dan 1.300 exposanten en 43.000 internationale bezoekers, hét platform voor de composietenindustrie. Nederland is dit jaar Country on Stage. De sector laat in Parijs zien dat Nederland met composieten een exportproduct in handen heeft.

Nederlandse sector geeft met Nationale Samenwerkingsagenda Composiet visitekaartje af op JEC World 2019

De TU Delft is internationaal een van de koplopers in onderzoek naar composieten voor aerospace toepassingen.

Nationale agenda

Op woensdag 13 maart is er een speciaal programma; aan het einde hiervan zullen Maarten Camps, secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Marc Hendrikse boegbeeld van de topsector HTSM, de Nationale Samenwerkingsagenda Composiet in ontvangst nemen.  Voor het eerst zijn de innovatieactiviteiten binnen Nederland in deze agenda gebundeld op nationaal niveau. Hierdoor wordt er meer eenheid gecreëerd, betere onderlinge afstemming, en staat de Nederlandse composietensector internationaal sterker. Deze agenda is opgesteld in nauwe samenwerking tussen de private sector, publieke sector, onderzoekinstellingen en de topsectoren HTSM en Chemie. Speerpunten zijn radicale kostenverlaging, verduurzaming en versnelling adoptie en acceptatie van composiettechnologie

Nederlandse composieten kunnen flinke impact hebben op CO2-uitstoot vliegtuigen

composites

Volgens professor Rinze Benedictus, afdelingsvoorzitter Aerospace Structures & Materials bij Technische Universiteit Delft, kan het lage gewicht van composiet bijdragen aan vermindering van het energieverbruik.  “Als wij 10% gewicht besparen op de constructie van vliegtuigen met de materialen ontwikkeld in Nederland, zoals Fibre Metal Laminates of Thermoplasten, dit toepassen op de single-aisle aircraft, dan kunnen we wereldwijd een CO2-besparing realiseren die gelijk is aan 50% van de Nederlandse uitstoot in 2016. We hebben aangetoond dat 10% gewichtsbesparing een realistische verwachting mag zijn.”

Langere levensduur

Ook de langere levensduur van composieten vergeleken met conventionele materialen zorgt voor een lagere ecologische impact. De sector ziet kansen dat Nederland op dit vlak internationaal de leiding kan nemen. Dat wil de sector op JEC World tonen. De sector wil tegen 2030 de huidige omzet van €1 miljard verdubbelen.

Pin It on Pinterest