Made-in-Europe.nu

StuderTechnoloy verslaat slijpprofi’s

Wie haalt met slijpen een beter resultaat? Ervaren slijpers of de software van slijpmachinefabrikant Studer? De Zwitserse machinebouwer daagde onlangs 70 slijpers uit om het op te nemen tegen StuderTechnology. Slechts 11 procent van de slijpers haalde een optimaal resultaat; de software had een score van 100 procent.

Dit voorbeeld toont het toenemend belang van de digitalisering in de maakindustrie aan. Niet voor niets is dit een van de belangrijke thema’s op het Grinding Symposium 2019. United Grinding organiseert dit driedaags evenement rondom slijptechnologie dit jaar in mei voor de 4e keer.

4e Grinding Symposium schetst toekomst van intelligentie slijptechnologie

De rol van de mens

Bedient de mens nog de machine of sturen machines ons? Dat is een van de vragen die dr David Bosshart van het Gottlieb Duttweiler Institut für Wirtschaft und Gesellschaft oppakt in het Grinding Symposium. Meerdere sprekers haken hierop aan, bijvoorbeeld met thema’s als de combinatie mens machine, mens robot en machine robot. Vanuit de IT University Copenhagen wordt een blik in de toekomst gegeven, de fabriek waarin kunstmatige intelligentie een grote rol speelt. Machine learning komt ook aan bod, terwijl professor Konrad Wegener van ETH Zürich een visie schetst op de toekomstige trends in de slijptechnologie. United Grinding laat zelf zien welke digitale oplossingen er denkbaar zijn in FutureLab, een nieuw onderdeel van de beurs die samen met het slijpsymposium plaatsvindt.

StuderTechnology

De competentie tussen de slijpers en StuderTechnology illustreert eigenlijk de trend waarin de maaktechnologie zich ontwikkeld. Studer heeft zes criteria gedefinieerd waaraan een optimaal slijpresultaat moet voldoen. Ervaren slijpers gingen daarmee aan de slag, maar uiteindelijk slaagde slechts 11 procent van hen om alle zes de criteria te vervullen. De software StuderTechnology lukte dat in alle toepassingen. In deze software zit meer dan een eeuw kennis en ervaring met uiteenlopende slijpprocessen. Dankzij de software kan ook een niet ervaren slijper snel tot een optimaal eindresultaat komen, aldus de fabrikant. Een consequent gebruik van StuderTechnology verlaagt volgens de machinebouwer de slijptijd met 25 tot 50 procent en reduceert ook de kosten, omdat de slijper minder bezig is met het optimaliseren van de bewerking.

Productiedoelen kiezen volstaat

De software werkt met een aantal productiedoelen waar de gebruiker uit kan kiezen. Normaal slijpen betekent bijvoorbeeld toleranties H5/h5 en een oppervlakteruwheid van Ra 0,3 µm. Andere doelen zijn nog betere oppervlakteruwheid of meer nauwkeurigheid. De software berekent daarna automatisch de optimale parameters voor de bewerking. Dit is een voorbeeld van de voortschrijdende digitalisering. Tijdens het Grinding Symposium presenteren de United Grinding bedrijven nog meer software als ook technische oplossingen en machines. Er wordt ook zeker één totaal nieuwe machine gepresenteerd, een wereldprimeur, kondigt United Grinding alvast aan.

Het Grinding Symposium vindt van 8 – 10 mei in Thun (CH) plaats. Er zijn meer dan 400 presentaties, die simultaan in 4 talen worden vertaald. Daarnaast is er een expositie, met voor het eerst FutureLab waarin technologieën van morgen en overmorgen worden gepresenteerd. Meer informatie vind je hier.

In de Benelux vertegenwoordigt De Ridder United Grinding.

1 comment

Pin It on Pinterest