3nine

Olienevelafzuiging op CNC-machines zorgt in de eerste plaats voor schonere lucht; betere arbeidsomstandigheden dus. Lucien Heemskerk van Heemskerk Fijnmechanica merkt echter dat olienevelseparatoren ook de opwarming van het koelsmeerbad beperken. Ze hebben dus invloed op de nauwkeurigheid van de CNC-machines. Dat maakt de systemen juist bij 24/7 productie interessant.

Sinds enkele jaren plaatst Lucien Heemskerk, eigenaar van Heemskerk Fijnmechanica, op steeds meer machines olienevelafzuiging. Ondertussen al op meer dan 20 CNC-machines. Niet alleen om oliemist in de werkplaats te voorkomen. Eveneens omdat ze de opwarming van het koelsmeerbad beperken.

3nine separatoren onderhoudsvrije oplossing

Lucien Heemskerk

Lucien Heemskerk: 3nine olienevelafzuiging systemen zijn echt onderhoudsvrij. Na 7.000 draaiuren op een Nakamura CNC draaimachine is er nog geen onderhoud nodig geweest. 

Tien graden temperatuurverschil

Lucien Heemskerk: “Er lopen steeds meer pompen in zo’n moderne machine. De temperatuur van het bad liep tijdens de productie gemakkelijk op van 21 of 22 graden ’s ochtends naar 35 eind van de dag. Dan krijg je problemen met de maatvoering. Uit onze test van de 3nine op een OKK 5-asser blijkt dat de temperatuur nog slechts beperkt oploopt, hooguit tot 25 graden.” De 3nine units zuigen met de nevel de warmte af, wat uiteindelijk ervoor zorgt dat het in de onbemande productie gemakkelijker is om de nauwkeurigheid te houden.

Onderhoudsarm systeem van 3nine

Sinds ruim een jaar plaatst Lucien Heemskerk enkel nog de olienevelafzuiging systemen van het Zweedse 3nine. “We hebben met elektrostaten gewerkt, maar die worden te nat als je ze te dichtbij de omgeving plaatst waar de nevel vrijkomt. Filtersystemen hebben we ook getest. Hier draaien de machines 24 uur per dag; als een filter het dan twee maanden volhoudt, mag je blij zijn. Vervangen kost telkens een paar honderd euro en tijd.” Zijn ervaringen met de 3nine afzuigunits laten heel andere cijfers zien. De vorig jaar gekochte Nakamura CNC-draaibank met 3 turrets en 2 spillen heeft in een jaar tijd ruim 7.000 productie-uren gemaakt, gemiddeld 20 uur per dag. Desondanks is de capaciteit van het Hepa H13 filter (cleanroomklasse) in de 3nine afzuiging nog steeds 60%. Onderhoud aan het 3nine systeem is in die 7000 draaiuren van de machine nul geweest. De Zweedse fabrikant past namelijk een gepatenteerd systeem toe om de olie en lucht te scheiden. Hierdoor komt slechts 0,03% van de deeltjes in het Hepa-filter terecht.

20 uur bewerken per dag, standtijd filter één jaar

Bij Heemskerk Fijnmechanica, waar de Nakamura 20 uur per dag draait, betekent dit dat het filter nog eens zeker een jaar meegaat. Bij de 3-assige machines, die Heemskerk ook van de filters heeft voorzien, gaan ze zo’n 4 jaar mee. Bij hoge drukkoeling is de lange standtijd van het Hepa-filter des te belangrijker omdat de concentratie partikels dan verschuift van doorgaans 2 µm naar 1 µm.

Wil je meer weten over hoe Heemskerk Fijnmechanica de 3nine olienevelafzuigers inzet en welke andere oplossingen Glavitech hier levert voor onbemande precisie verspaning, lees dan het interview met Lucien Heemskerk en Pieter Glavimans van Glavitech in Solutions Magazine.

1 gedachte over “Heemskerk Fijnmechanica: olienevelafzuiging van invloed op nauwkeurigheid

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest