Made-in-Europe.nu
Hyundai Wia XF6300

Waarom meedoen met digitalisering en nieuwe technologie belangrijk is

Digitalisering zal komende jaren een stempel drukken op de maakindustrie. Op diverse manieren: van Model Based Definition, waarmee de 2D tekening stilaan verdwijnt, tot de platformen waarop niet alleen taken worden afgewikkeld, maar ook transacties tussen partijen gaan plaatsvinden. Daarom krijgt het thema in Solutions Magazine 1 van 2019 volop aandacht, naast de artikelen over verspanings- en automatiseringstechnologie.

Steeds meer bedrijven worden zich bewust van de voortschrijdende digitalisering. Dat bleek begin dit jaar op Verspanen 2019, waar Leo Broers, projectleider 3D PMI bij ASML, alle aandacht van de deelnemers kreeg. Onlangs zag je hetzelfde tijdens het seminar De Papierloze Fabriek van FDP en Teqnow. Het seminar was in mum van tijd volgeboekt; de organisatoren moesten mensen teleurstellen. Maakbedrijven beseffen dat de manier van werken gaat veranderen; alleen zoeken ze wat dit in hun situatie betekent en hoe ze hierop moeten inspelen. Dat zijn vragen die iedereen voor zich moet beantwoorden.

De markt wacht niet op achterblijvers

Hou er wel rekening dat de digitalisering geen rekening houdt met de achterblijvers. Bij FDP en Teqnow merkte Leo Broers op dat ook hij niet weet wanneer de nieuwe manier van werken de traditionele verdringt. Hij krijgt wel nu al, 8 maanden na de start van het project, de eerste inkopers aan zijn bureau die hem vragen welke toeleveranciers het verst zijn met MBD. Niet meedoen betekent dat je vroeg of laat buiten spel komt te staan.

Ben je bewust dat 3D printen disruptief kan zijn

Datzelfde geldt voor een technologie als 3D printen. Renishaw directeur Stewart Lane zegt in deze editie van Solutions Magazine dat AM geen producten maakt maar componenten. Daarmee bedoelt hij dat 3D printen andere technieken nodig heeft. Tegelijkertijd waarschuwt hij dat bedrijven actief in sectoren waarin AM disruptief kan zijn, het potentieel moeten begrijpen. Anders verliezen ze hun concurrentievoordeel doordat anderen de nieuwe technologie wel slim weten toe te passen.

Stewart Lane, voorzitter AM Comité van CECIMO: ben je bewust dat in bepaalde sectoren 3D printen disruptief kan zijn.

Het risico van niet meedoen

Dat geldt voor alles: van freesstrategieën, gereedschappen, voorinstellen, meten, CNC-machines tot en met software. Wie zich niet mee ontwikkelt, loopt risico. Of zoals het Verspanersforum het tijdens de Demoweek zei: wie nu niet meedoet, moet straks wellicht afhaken. Dat besef dringt gelukkig tot steeds meer maakbedrijven door.

Verspaningstechnologie

De beide topmannen van DMG Mori leggen uit waarom de machinebouwer sterk inzet op eigen automatisering.


Praktische oplossingen

Goede olienevel afzuiging zorgt bij Heemskerk Fijnmechanica voor méér dan alleen schone lucht.

3 comments

Pin It on Pinterest