Made-in-Europe.nu

Projectteam Verspanen 4.0: kortere bewerkingstijden met nieuwe CAM-strategie

Met de combinatie van moderne CAM freesstrategieën en aangepaste gereedschappen, kunnen verspaners hun bewerkingstijden drastisch inkorten. Tijdens de Brabantse Metaaldagen presenteert het Projectteam Verspanen 2.0 de resultaten van een nieuw onderzoek naar klassieke versus nieuwe CAM freesstrategieën. Hierin zijn meer dan 50% kortere bewerkingstijden gehaald, met een visueel zelfs betere oppervlaktekwaliteit.

 

De verspanende industrie heeft het druk. Tegelijkertijd lopen bedrijven tegen de grenzen van hun capaciteit aan, omdat ze geen vakmensen meer kunnen vinden. Automatisering is één uitweg uit dit dilemma. “Reductie van de bewerkingstijd betekent ook vergroting van de capaciteit”, zegt René Duister, technical support engineer bij Seco Tools. Samen met Hans Derks van CNC Consult geeft hij 12 april tijdens de Brabantse Metaaldagen een presentatie over het nieuwste onderzoek door het Projectteam Verspanen 4.0.

Projectteam presenteert op Brabantse Metaaldagen uitkomsten van nieuw onderzoek CAM freesstrategieën

De speciaal op de CAM strategie aangepaste frees van Seco Tools.

Het concept dat het projectteam onderzoekt, is het 5-assig strategisch frezen. Op de Litz 610 die bij het Summa college staat, zijn zowel aluminium als titanium werkstukken 5-assig gefreesd. Zowel op de klassieke manier als met de nieuwe freesstrategie, ontwikkeld door CAM-leverancier HyperMill. Het gaat met name om het frezen van gekromde oppervlakken zoals de radius binnenin het werkstuk. “Dat gebeurt klassiek met een bolkopfrees en VHM frezen. Daarmee heb je echter meer stappen nodig dan met een paraboolfrees die het materiaal als het ware afschilt”, legt Duister uit. Dat is precies wat de strategie van HyperMill doet. Het materiaal wordt met grotere stappen weg gefreesd.

Titanium werkstuk in helft van de tijd klaar

De eerste resultaten die het Projectteam Verspanen 4.0 heeft behaald, laten fors kortere bewerkingstijden zien. In aluminium 7075 ging de bewerkingstijd van 35 minuten naar 18 minuten. Bij titanium Grade 2 is het verschil zelfs nog groter. Met de klassieke aanpak duurt het frezen 105 minuten, met de nieuwe strategie en gereedschap 50 minuten. Daarbij is de kwaliteit volgens de specificaties. “Maar het oppervlak ziet er strakker uit”, zegt Duister. Bovendien heeft men slechts twee gereedschappen nodig wat dus extra insteltijd bespaart.

Minder gereedschapslijtage

Bij het frezen van het titanium werkstuk bleek bovendien de standtijd van het gereedschap aanzienlijk langer te zijn. René Duister: “Bij de klassieke aanpak kwam na het 3e werkstuk het materiaal uit de klem. We hebben toen de parameters moeten terugschroeven. Met de nieuwe strategie hebben we de vijf blokken met één set gereedschappen kunnen bewerken.” In een vervolgstap gaat het Projectteam Verspanen de test nog een keer herhalen, maar dan op een snelle Makino 5-asser. De snelheid van de besturing is namelijk, vermoedt men, van invloed.

Het Projectteam Verspanen 4.0 presenteert de resultaten van het nieuwe onderzoek op vrijdag 12 april ’s middags. Hier vind je het hele programma.

Pin It on Pinterest