Chiron FZ 16 S

Chiron heeft tijdens het Open Huis bezoekers de nieuwe lijn 25 getoond. Dit voor Chiron nieuw type groot 5-assig bewerkingscentrum wordt tijdens de EMO officieel gelanceerd. De machinebouwer is met deze nieuwe lijn en de succesvol gelanceerde FZ/DZ 16 lijn bezig stapvoets markten buiten de automobielindustrie aan te boren.

 

Chiron heeft een recordjaar achter de rug, zo maakte de groep voorafgaand aan het open huis bekend. De omzet van € 498 miljoen ligt 7% boven die van 2017. De groep haalt nog steeds een aanzienlijk deel van de omzet (38%) uit turnkey projecten. En met een aandeel van 60% in de totale omzet, heeft de automobiel- en toeleveringsindustrie nog altijd een flinke vinger in de pap. Afgelopen jaar wist het bedrijf met name goed te scoren in de medische technologie en precisietechnologie , evenals de lucht- en ruimtevaart. Hier heeft vooral de nieuwe FZ/DZ 16 lijn aan bijgedragen. “De performance van deze 5-asser is daar de belangrijkste reden voor”, aldus Danny van Rij van Oude Reimer. “Ook in Nederland bereiken we hier nieuwe doelgroepen, zoals de precisie industrie rond Eindhoven.”

 

FZ 16 S valt in de smaak bij Nederlandse precisiebedrijven

 

Chiron FZ 16 S

Van de vorig jaar geïntroduceerde 16 reeks is nu ook de dynamische 5-assige variant met 1 spindel beschikbaar, de Chiron FZ 16 S. Met name voor de Nederlandse precisie-industrie is dit een interessante machine, meent Danny van Rij.

 

De luchtvaartindustrie is eveneens een van de belangrijkste sectoren waar Chiron de nieuwe FD 25 reeks voor ontwikkeld heeft. Vergeleken met de 16 lijn staat het portaal nu overdwars; de Y-as beweging gaat onder het portaal door waardoor er een lange Y-slag is. Het grote voordeel van dit concept is dat de machine via een palletwisselaar beladen wordt aan de achterzijde. Aan de voorkant is de machine heel goed toegankelijk voor het instellen. “Je zit heel dicht bij de opspanning”, verduidelijkt Danny van Rij. De machine wordt in eerste instantie met twee spindels en twee tafels gebouwd. Omdat de beide spindels alleen in de Y-richting dezelfde beweging maken, is de machine geschikt om een links en rechts product gelijktijdig te frezen. Op de machine kunnen gelijktijdig twee werkstukken van 800 mm breed worden bewerkt, desondanks zijn de buitenmaten van de machine relatief compact. Meer details maakt Chiron tijdens de EMO bekend.

 

Tijdens het Open House toonde Chiron de palletwisselaar voor de FZ/DZ 16 reeks.

 

Dynamische 5-asser voor hoge nauwkeurigheden

De 16 lijn is uitgebreid met een S en W versie. De FZ 16 S een 5-assig bewerkingscentrum met één enkele spil. De S staat voor de combinatie van hoogste dynamiek en productiviteit. Op dat type machine demonstreerde Chiron samen met Gühring het frezen van 1.000 cm3 staal per minuut. Ook is er een palletwisselaar voor de machine beschikbaar. Deze kan zonder dat er rails in de vloer voor nodig zijn van de machine weg worden geschoven tot maximaal 1,8 meter, zodat de operator de machine goed kan instellen. De DZ 16 W is de uitvoering met dubbele spindels, vooral bedoeld voor series.

VIDEO boven: tijdens het open huis liet Chiron zien hoe het met de Gühring frees vol in staal gaat en 8 kilo spanen per minuut freest.

In de EMO-editie van Solutions Magazine komt een uitgebreider artikel over de nieuwe ontwikkelingen bij Chiron (en Stama) en hoe de machinebouwer de lijn digitale producten verder gaat uitbreiden.

 

Pin It on Pinterest