Made-in-Europe.nu

Diepgatboren en 5-assig frezen in één opspanning

De Duitse machinebouwer SAMAG Werkzeugmaschinen GmbH toont op Moulding Expo in Stuttgart de TFZ Diepboor- en freesbewerkingscentra. De combinatie van diepgatboren en 5-assig frezen maakt deze machines aantrekkelijk voor de gereedschapmakers, zegt André Verburg van Reimink Machines, dat SAMAG sinds kort in Nederland vertegenwoordigt. “Diepgatboren heeft zijn toepassingsgebied, dat weet men; de 5-assige freescapaciteit maakt deze machines sneller rendabel.”

 

Diepgatboren levert in de matrijzenbouw een belangrijk voordeel doordat men stabiel tot 100 xD nauwkeurig kan boren. Met name bij kleine diameters bewijst deze techniek bij de matrijsproductie zijn meerwaarde. De stabiliteit is te danken aan het feit dat de diepgatboormachines elke 300 tot 500 mm een bril gebruiken om de ranke boor te ondersteunen. Desondanks ziet André Verburg dat in Nederland nogal wat gereedschapmakers de diepe gaten in een matrijs proberen te boren met een 1 lipboor op een bedfreesmachine. Om zo efficiënt mogelijk te werken, willen veel bedrijven de matrijzen liefst op zo min mogelijk machines bewerken. “Vanaf 400 mm diepte wordt de spaanafvoer dan een probleem”, zegt hij.

Reimink Machines haalt diepgatboortechnologie van SAMAG naar Nederland

Deze tekening illustreert de werking van de beide zwenklagers, een gepatenteerd concept van SAMAG.

Freestechnologie naar diepgatboormachine

Dat ziet SAMAG ook internationaal. Daarom heeft de machinebouwer uit Saalfeld de TFZ-serie ontwikkeld, CNC-machines die diepgatboren en 5-assig CNC-frezen combineren. De machinelijn bestaat uit vijf formaten, die leverbaar zijn in drie verschillende uitvoeringsvarianten: Fit 2 Drill, Fit 2 Mill en Fit 2 Accuracy. De Fit 2 Drill kenmerkt zich door een hoge machinestijfheid, waardoor het potentieel van diepgatboren maximaal benut kan worden. De Fit 2 Mill is een stabiel 5-assig bewerkingscentrum, met als extra een stabiele boorbalk. SAMAG past in deze lijn het Power Tower Design toe dat voor hogere freescapaciteiten zorgt. Vooraan, dichtbij de spilneus, zit een groot zwenklager, zodat de afstand van het Tool Center Point tot het lager minimaal is. Bij het frezen worden de krachten maximaal opgenomen. Het tweede lager zit aan de achterzijde op de extra V-as en zorgt voor stabiliteit.  In de Fit 2 Accuracy uitvoering worden alle assen voorzien van een direct meetsysteem, uitgebreider koelsysteem en extra softwarematige compensatie, voor een nog hogere nauwkeurigheid.

Meerdere spindels en gereedschapwisselaar

Op Moulding Expo in Stuttgart demonstreert SAMAG een TFZ 2, gebaseerd op het Fit 2 Mill concept. De freesspindel beschikt over een extra gepatenteerde klemming, die voor een maximale stijfheid van de zorgt zodat de spindel in radiale richting hoge freeskrachten aborteert. SAMAG bouwt voor deze machine verschillende type spindels, tot 15.000 rpm en 25 kW vermogen. “Dankzij de constructie en de geïntegreerde gereedschapwisselaar, kunnen de machines heel goed worden ingezet voor het voor- en semi finish frezen”, zegt André Verburg. “Hierbij hebben de gereedschapmakers tegelijkertijd de volledige mogelijkheden van een diepgatboormachine tot hun beschikking, dus ook 10 mm dunne gaten tot 1.000 mm diepte stabiel boren.”

Bekijk bovenaan de video voor de werking van het hybrideconcept van SAMAG.

SAMAG Saalfelder Werkzeugmaschinen GmbH staat op Moulding Expo (21-24 mei) in hal 9 stand 9B 32. André Verburg van Reimink Machines is zelf op 22 en 23 mei op de beurs aanwezig.

Pin It on Pinterest