Made-in-Europe.nu

Sandvik Coromant 3D print CoroMill 390 freeslichaam

De gewichtsbesparing die Sandvik Coromant realiseert door het freeslichaam van de CoroMill 390 te 3D printen, minimaliseert het ontstaan van trillingen van dit gereedschap met een lange uitsteeklengte. Het freeslichaam wordt 3D geprint met een titaniumlegering.

 

Gereedschapfabrikanten ontdekken steeds meer de mogelijkheden van metaal 3D printen. Sandvik Coromant zet de AM technologie nu in om de prestaties van het gereedschap met een lange uitsteeklengte te verbeteren. Dat het gereedschap minder snel gaat trillen draagt bij aan een hogere proceszekerheid.

 

Topologie-optimalisatie zorgt voor minder kans op trillen bij lange uitsteeklengte

 

CoroMill 390

Gewichtsbesparing

Om dit doel te bereiken, heeft Sandvik Coromant gezocht naar mogelijkheden om gewicht te besparen. Dat lukt door het freeslichaam te 3D printen. Deze techniek maakt topologie optimalisatie mogelijk. “Bij het ontwerpen van onze nieuwe lichtgewicht 390 is materiaal tactisch verwijderd om het optimale freesontwerp te creëren en massa te minimaliseren”, legt Thomas Wikgren, Product Manager Application Management bij Sandvik Coromant uit. De frees is bovendien compacter dan de standaard uitvoeringen. De kortere afstand tussen de demper in de adapter en de snijkant verbetert de prestaties en de proceszekerheid.

 

Minimale kans op trillen

In combinatie met de Silent Tools freesapdapters biedt de lichtgewicht CoroMill 390 een combinatie die voor minimale trillingen tijdens het frezen zorgt. Dat is met name belangrijk bij het bewerken met de lange uitsteeklengten. Toepassingen zijn onder andere het bewerken van complexe componenten uit de lucht- en ruimtevaart en de olie- en gasindustrie. Als een gereedschap de neiging heeft te gaan trillen, leidt dit doorgaans tot een lagere productiviteit en tegelijkertijd lagere kwaliteit. Additive manufacturing lost dit probleem op.

De CoroMill 390 kan vlakfrezen met een lange reikwijdte, diep hoek- en zijvlakfrezen, holtes frezen en sleuffrezen. Het gereedschap is beschikbaar in 40 mm en 50 mm doorsnede en wordt met drie of vier wisselplaten afgestemd op de toepassing.

 


1 comment

  • […] Harm heeft zich bijzonder verdienstelijk gemaakt in de verspaning. Afgestudeerd als werktuigbouwkundige en begonnen als programmeur bij Thomassen Machinefabriek waar hij veel praktijkervaring heeft opgedaan, is hij uiteindelijk als vertegenwoordiger bij Sandvik Coromant beland. Door zijn gedrevenheid heeft hij zich opgewerkt tot succesvol verkoopleider bij Sandvik Coromant Nederland. […]

Pin It on Pinterest