Made-in-Europe.nu

Toeleveringsindustrie worstelt met Model Based Definition

De hightech toeleveringsindustrie worstelt met de implementatie van Model Based Definition. Maakbedrijven zien nog niet het voordeel voor zichzelf, worstelen met de viewers om de bematingen in het CAD-model te zien en lopen voortdurend tegen kleine dingen aan. MBD tegenhouden kan niet meer, beseffen ze. Maar hoe nu verder?

 

Toeleveranciers zien 20% hogere productiviteit dankzij MBD nog niet

Deze conclusie kun je trekken na de druk bezochte 5 PM sessie van het High Tech Platform over de impact van PMI (de term voor MBD die ASML hanteert). Het Mikrocentrum trok er vlak voor de meivakantie een volle zaal mee. Veelal bedrijven die leveren aan ASML, dat anderhalf jaar geleden de overgang naar Model Based Definition heeft ingezet. “Omdat 3D PMI het fundament is onder de digitale revolutie van de toeleverindustrie”, legde Leo Broers, projectmanager 3D PMI bij ASML nog eens uit. Het korte termijn voordeel ligt misschien iets meer bij ASML. De supply chain plukt de vruchten in de tweede fase. Maar om deze tweede fase in te gaan, moet je nu eenmaal eerst door de eerste fase heen.

Leo Broers, projectleider PIM bij ASML: je moet door de eerste fase heen om met de tweede aan de slag te kunnen.

 

Automatisch programmeren

Deze tweede fase betekent voor de toeleveranciers dat ze automatisch kunnen gaan programmeren; dat ze hun werkplaats kunnen gaan inrichten afgestemd op de digitale factor. “We merken dat er voordelen liggen. Ga dus nadenken over een roadmap, pak het op als je kunt”, zo motiveerde Leo Broers de toeleveranciers om nu in elk geval de eerste stap te zetten. “Werken zonder 2D tekening. Dat heeft maar beperkte voordelen, maar vergt ook slechts een kleine investering.” In de tweede fase gaan bedrijven pas echt de vruchten plukken. Minder simuleren bijvoorbeeld; minder prototypes maken. Kortere doorlooptijden. Betere ontwerpkwaliteiten. “En one source, one truth”, zegt Leo Broers. “Communicatie wordt directer; er worden minder fouten gemaakt.” Maar vooral de productiviteitsverhoging waartoe deze manier van werken gaat leiden, moet de beloning zijn voor de toeleveranciers.

De 5PM sessie van het High Tech Platform was druk bezocht.

Problemen met viewer

Die toeleveranciers zijn echter nog niet overtuigd, bleek tijdens de bijeenkomst van het Mikrocentrum. Zowel het betoog van Jan Retera, senior cost engineer bij KMWE, als de vele reacties uit het publiek maakten dan wel duidelijk. KMWE is eind 2017 gestart met PMI, dat al bekend was vanuit de luchtvaartindustrie waarin KMWE actief is. De viewer om de bestanden te bekijken is bijvoorbeeld een probleem, werd ook door de deelnemers opgemerkt. De gratis versie is te beperkt qua mogelijkheden; de Siemens versie is beter maar licenties zijn duur. “In de luchtvaartindustrie krijg je altijd een pdf om dingen duidelijk te maken”, aldus Jan Retera.

Model goed aanleveren wel noodzakelijk

Hij merkt verder dat de modellen niet altijd eenduidig worden aangeleverd. Soms zijn ze niet goed getekend. Gelukkig is de support vanuit ASML goed. “Maar we moeten erop blijven hameren dat ze de info op een bepaalde manier moeten aanleveren.” Een aandachtspunt is ook hoe informatie tussen leveranciers uitwisselen? Hoe betrek je de rest van de keten erbij? Het beste advies dat de cost engineer kan geven is dan ook ermee aan de slag te gaan. Download de viewer, vraag de file bij ASML en ga ermee spelen. “Oefen intern alvast met een dry tun: wie gebruikt welke informatie en hoe moet die eruit zien. En geeft je mening, ook al is het tegengas.”

Jan Retera, cost engineer bij KMWE: “Hoe wordt informatie tussen leveranciers uitgewisseld?”

De bal ligt in het softwarekamp

KMWE produceert ondertussen al de nodige onderdelen met Model Based Definition. Maar het vergt extra inspanningen, benadrukt Jan Retera. Volgens hem ligt de bal vooral bij de software leveranciers. Pas als die hun systemen helemaal hebben aangepast, krijg je als toeleverancier de voordelen terug. “Ik denk dat dit nog vijf tot tien jaar duurt”, aldus de cost engineer van KMWE. Blijf de softwareleveranciers vragen naar PMI oplossingen, klinkt het aan de zijde van ASML. Want deze trein is niet meer te stoppen.

Loopt de softwareontwikkeling echt achter?

Ligt de bal inderdaad aan de kant van de softwareontwikkelaars? Daar hoor je juist dat de software klaar is voor Model Based Definition? Gian Paolo Bassi, CEO van Solidworks, antwoordde in februari toen hij met deze vraag geconfronteerd werd, dat wat hem betreft de CAM-ontwikkelaars onvoldoende vaart maken. Een reden waarom Solidworks met SolidCAM twee jaar geleden al automatisch programmeren op basis van een 3D model mogelijk heeft gemaakt. Maar er zijn  volgens hem oplossingen waarmee de maakbedrijven de voordelen van MBD wel degelijk kunnen binnenhalen.

Lees het interview met Gian Paolo Bassi (CEO van Solidworks) waarin hij uitlegt waarom Model Based Definition ook voor maakbedrijven belangrijk is

Hexagon heeft PMI geíntegreerd in PCDMIS voor het programmeren van de CMM en het verwerken van meetgegevens. Lees hier meer.

Wordt ongetwijfeld nog vervolgd

Een follow up artikel over Model Based Definition kun je begin september lezen in de nieuwe editie van Made in Europe Solutions Magazine. Abonnees krijgen het gratis toegestuurd. Nog geen abonnee, meld je dan hier aan.  

Pin It on Pinterest