Made-in-Europe.nu

Cybercriminaliteit: computers Asco gehacked, productie ligt stil

De productie bij vliegtuigonderdelen producent Asco in Zaventem (B) ligt stil. De oorzaak: cybercriminaliteit. Hackers zijn doorgedrongen tot de computersystemen van het bedrijf. Dat melden meerdere Belgische nieuwsmedia, waaronder VRT NWS.

Cybercriminaliteit: een van de hot topics als het gaat om Industrie 4.0 en de digitalisering van de maakindustrie. Naar het schijnt is Asco in Zaventem slachtoffer geworden van hackers. Die zouden zijn doorgedrongen tot de servers van de tier 1 luchtvaarttoeleverancier, met productiefaciliteiten in België, Duitsland, Canada en de VS. Volgens het Parket (OM) is er ransomeware op de computers aangetroffen. De hackers vragen losgeld om de geblokkeerde computers weer vrij te geven.

1.000 Belgische medewerkers technisch werkloos

Op VRT NWS zegt de HR-directeur dat de bevoegde autoriteiten zijn geïnformeerd en dat er externe experts zijn ingeschakeld. Het bedrijf is vrijdag getroffen door een cyberaanval. De activiteiten in de fabriek in Zaventem liggen zeker dinsdag en woensdag stil. Zo’n 1.000 medewerkers zijn hierdoor technisch werkloos. Wanneer ze hun werk weer kunnen hervatten is nog niet duidelijk. Evenmin worden al uitspraken gedaan over de gevolgen voor de productie, maar dat deze gigantisch zijn bij een bedrijf als Asco mag duidelijk zijn.

Asco levert onder andere aan Boeing en is betrokken bij de productie van de F35, het nieuwe gevechtsvliegtuig voor België en Nederland. Verleden jaar is het bedrijf door de vroeger eigenaren verkocht aan Spirit Aerosystems.

Foto: enkele jaren geleden heeft Asco fors geïnvesteerd in verschillende Makino T2 bewerkingscentra.

3 comments

Pin It on Pinterest