Made-in-Europe.nu
EMO 2019

Azië sterk in opmars op de EMO

De EMO 2019 ligt goed op koers. Met 2107 exposanten die hun stand hebben gereserveerd, ligt het aantal aanmeldingen iets voor op twee jaar geleden, zo heeft de VDW bekend gemaakt op de internationale press preview van de EMO 2019. Deutsche Telekom gaat op de beurs een datahub bouwen waaraan exposanten die Umati gebruiken, hun machines kunnen koppelen. Aanbieders van MES en cloudsystemen kunnen uit deze datahub alle data halen voor hun Iot applicaties.

 

Dat de EMO dé internationale beurs is voor de werktuigmachines is al lang bekend. Wie de persconferenties anno 2019 vergelijkt met die van begin deze eeuw, ziet wel de verschuiving in de maakindustrie. Zo’n kwart van de 80 internationale journalisten deze week bij de press preview – waar 37 exposanten zich presenteerden – kwam uit Azië. Het aantal Aziatische exposanten straks op de beurs stijgt ten op zich te van 2017.

50 showcases rond Umati communicatiestandaard

 

Aziatische fabrikanten

Was twee jaar geleden 21% van de exposanten afkomstig uit Azië, nu ligt het percentage op 30% (twee jaar geleden lag half juni het aandeel Aziatische exposanten op 21%). “De Aziatische machinebouwers versterken hun export”, aldus VDW-directeur Wilfried Schäfer. “Dat zien we op de EMO waar ze zich sterk presenteren.” De teller van het aantal aanmeldingen staat momenteel op 2077, maar dat aantal loopt nog op, verwacht de VDW.

 

Wilfried Schäfer

VDW-directeur Wilfried Schäfer tijdens de press preview voor de EMO 2019: sterke presentatie Aziatische markten.

 

Umati showcases

Het thema is IoT in production. Voor de Duitse machinebouwers zelf wordt vooral de presentatie van Umati een belangrijk thema. Dit moet de nieuwe standaard worden om data uit CNC-machines te halen en te gebruiken in andere softwaretoepassingen, onafhankelijk van de besturing. Wilfried Schäfer: “Tot nog toe heb je altijd maatwerk software nodig. Dat belemmert het omzetten van Industrie 4.0 in toepassingen.” Deutsche Telekom dochter T Systems bouwt in Hannover een datahub. Exposanten kunnen hun machines met Umato aan boord aansluiten op dit datahub. Dat doen ook exposanten van MES-, monitoring- en planningssoftware. Via het datahub halen ze de relevante data uit de CNC-machines op de beurs, ongeacht de besturing die erop draait. De VDW verwacht nu dat zo’n 50 cases live gepresenteerd gaat worden door de exposanten. “We willen demonstreren dat het werkt.” Eind dit jaar hoopt men versie 1 van Umati in de markt te kunnen zetten met zo’n 100 parameters.

 

Additive manufacturing 70 deelnemers

Additive manufacturing is een ander highlight op de komende EMO in Hannover. “AM is een technologie die in toenemende mate geïntegreerd wordt in het industriële proces”, zegt Wilfried Schäfer. Daarin zit de uitdaging, want eigenlijk hebben 3D geprinte metalen componenten altijd mechanische nabewerking nodig. Daarom wordt het onderwerp op de EMO breed gepresenteerd. In hal 9 is er een AM-paviljoen. Op de hele beurs zijn er meer dan 70 exposanten die machines, software, 3D scanners en andere producten met raakvlak met AM tonen. Er is eveneens een eigen forum over additive manufacturing. En CECIMO organiseert op 17 september ’s ochtends een conferentie over AM in de metaalindustrie.

EMO 2019 is van 16 – 21 september in Hannover. Gratis toegangskaarten kun je hier bestellen

 


Pin It on Pinterest