Made-in-Europe.nu

Mapal wil ook in productie e-auto’s leidende positie

Mapal wil de leidende positie die het nu heeft in de automobielindustrie consolideren als de sector overschakelt naar elektrisch rijden. Dat zegt Jochem Kress, president van Mapal Group in een toelichting op de jaarcijfers over 2018 van het familiebedrijf. “We willen ook een leidende positie in het machinaal bewerken van onderdelen voor elektrische auto’s.”

 

Gereedschapproducent Mapal zag de omzet afgelopen jaar met bijna vijf procent groeien naar in totaal € 640 miljoen voor de totale groep. Deze groei komt mede tot stand doordat het bedrijf actief geïnvesteerd heeft in de belangrijke regio’s wereldwijd. In Vietnam is bijvoorbeeld een joint venture gestart met Adico, een fabrikant van PCD en PcBN snijgereedschappen. Na Duitsland is Azië voor de gereedschappenfabrikant de tweede belangrijkste markt. In Amerika is de locatie uitgebreid en onlangs heeft de onderneming in Mexico een nieuwe fabriek voor gereedschappen geopend. In Duitsland bouwt Mapal momenteel een nieuwe productiehal voor hardmetalengereedschappen op de bestaande locatie in Altenstadt.

Gereedschapfabrikant investeert in tooling en digitalisering

 

Kleinere bedrijven toegang bieden tot digitalisering

Mapal investeert daarnaast sterk in de digitalisering van de maakindustrie. Dat gebeurt met name via dochteronderneming c-com. Volgens Jochem Kress bieden de modules die via c-com worden aangeboden met name kleinere bedrijven toegang tot de digitalisering. “We hebben in de praktijk gezien wat veel bedrijven ontbreekt, met name kleine bedrijven, en dat is iets dat de toegang tot de digitale markt makkelijker voor hen maakt”, zegt Jochem Kress. Daarom biedt c-com een reeks van modules die bedrijven helpen om te beginnen op dit gebied. Zo is er onder andere een bestelmodule voor het herslijpen van gereedschappen.

De Mapal CEO Jochen Kress: mkb toegang bieden tot laagdrempelige digitaliseringsoplossingen.

 

c-Connect Box voor CNC-machines

De nieuwe c-Connect Box is een systeem dat aan de CNC-machine wordt gekoppeld via een USB-interface. Hiermee kunnen bedrijven hun gereedschap voorinstelsystemen eenvoudig koppelen aan de CNC-machines. De data worden via het c-Com platform naar de juiste machine gestuurd. Daarmee bespaart de CNC-operator niet alleen tijd, maar voorkomt foutieve ingaven. Ook kan de operator de c-Connect Box gebruiken om de CNC-machines te monitoren. Verschillende parameters zoals temperatuur, de machinedeuren of de status worden automatisch bewaakt. Bij een storing stuurt de c-Connect Box via het platform een melding naar het mobiele device van de operator.

In Nederland is Laagland de dealer voor de gereedschappen van Mapal

 

 


Pin It on Pinterest