Made-in-Europe.nu
Schunk

Schunk verlegt grenzen inzet co-bots

Dankzij de ontwikkeling van een type grijper, maakt Schunk het mogelijk dat een cobot tot 8 kilo gewicht verplaatst. “Dit opent een groot potentieel, ook voor werktuigmachines of bij de montage”, zegt professor Markus Glück, R&D directeur en Chief Innovation Officer bij Schunk. Cobots zijn een van de belangrijke thema’s op de komende EMO 2019.

Nieuw type grijper laat cobot tot 8 kilo manipuleren

Robotica en automatisering behoren tot de sleuteltechnologieën voor blijvend internationaal succes in de industrie. Op de EMO Hannover 2019 vinden bezoekers heel wat automatiseringsoplossingen, waaronder robots en cobots, om de productiviteit te verhogen. Toch blijft de mens een onmisbare factor, menen experts. “De mens is onmisbaar voor een intelligente productie”, zegt Jochen Vetter, manager Robotsafety bij Pilz in Ostfildern. “Robots kunnen fysiek veeleisende of repetitieve activiteiten uitvoeren, waardoor de mens meer geavanceerde taken kan uitvoeren. Automatisering kan dus ook een antwoord bieden op de demografische verschuiving”.

Middelgrote en kleine series

De samenwerking tussen mens en cobot is aan strikte reglementering onderworpen. Pilz heeft hiervoor een eigen methode ontwikkeld. Een systeem meet de krachten die op het menselijk lichaam werken en vergelijkt deze met de ISO/TS 15066-grenswaarden voor samenwerkende robots. “De interactie zal zich ‘organisch’ ontwikkelen, bijvoorbeeld in termen van taal en gebaren”, is Vetter ervan overtuigd. “Dit brengt de mens-robot samenwerking (HRC) naar een nieuw kwaliteitsniveau, voor een ander type acties. Daarnaast zullen HRC-oplossingen in de toekomst gekoppeld worden aan het fabriekscontrolesysteem via OPC UA of Industry 4.0 RAMI-standaarden. Potentiële toepassingsgebieden liggen niet in de productie van grote series, maar in de productie van middelgrote en kleine series.”

Meer gewicht met cobot handlen

Deze ISO norm beperkt tot nog toe de inzet van cobots, constateert Markus Glück. Schunk zegt de grens te kunnen verleggen met het nieuwe type EGL-C lange slag grijper. “Voor het eerst is het mogelijk om werkstukken tot 8 kg veilig te hanteren met een vormgesloten grijper”, legt de RD-directeur van Schunk uit. Deze grijper wordt op de EMO 2019 getoond. De mogelijkheid om een hoger gewicht te verplaatsen, dankt de grijper aan de geïntegreerde veiligheidsintelligentie. Schunk heeft hiervoor patent aangevraagd. De Co-act (collaborative actuator) EGL-C laagt er dankzij deze intelligentie erin om een grijpkracht tot 450 N te bereiken. Dit is ongeveer drie keer zo groot als voorheen.

Radicale veranderingen

“HRC zal de wereld van het werk radicaal veranderen”, voorspelt Prof. Glück. “De focus ligt op het verbeteren van de ergonomie, het creëren van flexibelere werkprocessen, het verhogen van de efficiëntie en het optimaliseren van processen. Intelligente grijpersystemen maken het mogelijk om in de toekomst met hogere componentgewichten om te gaan. Bovendien zal de 24V-technologie het mogelijk maken om ze op mobiele platforms in te zetten, wat het belang ervan zal doen toenemen. Er is ook een groot potentieel voor het gebruik van lichtgewicht robots voor de assemblage”.

De EMO 2019 vindt plaats van 16 – 21 september in Hannover. Gratis toegangskaart kun je hier aanvragen.

Pin It on Pinterest