Made-in-Europe.nu

Wordt Heidi Trumpf’s Siri of Alexa?

Amazon heeft Alexa. Apple gebruikers kunnen met Siri praten. Kunnen Trumpf klanten binnenkort hun vragen kwijt aan Heidi? Op de Laser beurs in München demonstreerde Trumpf hoever het is met spraakbediening van machines. Heidi is eigenlijk de demonstrator die aantoont hoe kunstmatige intelligentie de bediening van machines gaat veranderen.

 

Op de beursstand in München stond onlangs een laser markeerstation, de TruMark Station 5000. Bijzonder hieraan is dat deze machine was uitgerust met kunstmatige intelligentie (AI). Toepasselijk heeft de Duitse machinebouwer voor de vrouwennaam Heidi gekozen: de twee ontwikkelaars werken namelijk vanuit de Zwitserse vestiging van Trumpf.

Trumpf toont op Laserbeurs spraakbediening markeerstation dankzij Kunstmatige Intelligentie

 

Heidi verlaagt instapdrempel bediening machines

De toepassing van spraakbediening is nog beperkt. Maar als operator kun je al commando’s geven zoals Heidi, open de deur of Heidi start het markeerproces. Voordat de machine deze opdrachten uitvoert, volgt altijd eerst de bevestiging. Er ontwikkelt zich dus een soort van dialoog tussen de operator en de machine. Benedikt Rentsch, een van de ontwikkelaars, ziet meerdere voordelen in spraakbediening van machines. Je hebt de handen vrij om de machine te bedienen. Bovendien wordt er minder gevraagd qua ervaring en kennisniveau van de operator. “Ook onervaren gebruikers kunnen snel instappen.”

 

Nu nog niet te koop

Voor Trumpf is Heidi een demonstrator van wat met kunstmatige intelligentie mogelijk is. De technologie is momenteel nog niet te koop en wordt in Zwitserland verder ontwikkeld. Gelet op andere ontwikkelingen rond spraakbediening, moet je echt niet vreemd opkijken als dit soort toepassingen er sneller komen dan menigeen nu denkt. En veel meer blijkt te zijn dan een gimmick, wat de meesten er nu in zullen zien.

 

AI komt dichtbij de machine

In het klantenmagazine Laser Community wijdt Trumpf dit keer het coverartikel aan kunstmatige intelligentie in de machines. Hierin wordt onder andere beschreven hoe algoritmes nu al planningen controleren en meehelpen deze te optimaliseren. Maar er wordt ook geschreven dat de neurale netwerken sinds kort dichterbij de eigenlijke machines komen. Predictive maintenance is een van de voor de hand liggende toepassingen van AI. De grijper van het TruLaser Center 7030 is voor Trumpf de eerste echte toepassing van AI in de feitelijke productie. De 180 beweegbare pinnen die de gesneden laseronderdelen uitstoten, worden aangestuurd door kunstmatige intelligentie. Met name kleinere en middelgrote bedrijven gaan hiervan profiteren, verwachten twee Trumpf AI-experts. Want automatisering wordt veel makkelijker omdat de robotsystemen zichzelf programmeren.

Op de komende EMO in Hannover is kunstmatige intelligentie een van de thema’s waar de beurs extra nadruk op legt. Meer over de EMO 2019 kun je hier lezen.


Pin It on Pinterest