Made-in-Europe.nu

Halvering productietijd nozzles dankzij additive manufacturing

Trumpf laat op de EMO drie toepassingen van 3D metaalprinten zien, uit drie verschillende sectoren. Een daarvan is samen met het bedrijf USB Düsen en de hogeschool van Heilbronn ontwikkeld. Het gaat om nozzles voor het reinigen van afwateringskanalen. Door deze nozzles te 3D printen, wordt de productietijd nagenoeg gehalveerd.

Trumpf toont op EMO dat additive manufacturing thuishoort in metaalbedrijf

Deze nozzles zitten rond een kop die op een slede door de rioolbuizen wordt getrokken. Een waterstraal komt er met een druk van 300 bar uit en maakt het vuil los. Hoewel de sproeiers een eenvoudig ontwerp hebben, zijn er vier productiestappen nodig: het snijden van het materiaal en het vormen van een draad, het frezen in een moer en het lijmen in een keramische basis. Niet alleen moeten dus vier machines worden ingesteld;  er zijn ook vaak onnauwkeurigheden bij het verlijmen.

Een productiestap: additive manufacturing

Met de 3D-geprinte versie zijn frezen en lijmen niet meer nodig. Bovendien is er geen nabewerking nodig, omdat het ontwerp geen supportstructuren nodig heeft. Het proces is software gestuurd en dus veel nauwkeuriger dan handmatig lijmen. Uit metingen blijkt dat de productietijd met 53 procent is verminderd. Voor het eerst is een serieproductie tot 10.000 onderdelen per jaar mogelijk. De straal is ook gladder en de ontwikkelaars van Trumpf verwachten een lager waterverbruik en betere reinigingsprestaties.

Volgens Thomas Fehn, directeur Trumpf Additive Manufacturing, tonen deze nozzle en de andere voorbeelden aan dat 3D metaalprinten niet alleen voor de typische AM-sectoren zoals de lucht- en ruimtevaart nieuwe mogelijkheden biedt. “Dat geldt ook voor de klassieke metaalbedrijven.”

Lees over de andere twee toepassingen meer op 3D Print magazine

Op de EMO vind je dit keer onder andere de Additive Manufacturing Circle waar aandacht aan het thema additive manufacturing wordt besteed. Op dinsdag 17 september organiseert CECIMO een AM conferentie. De EMO vindt plaats van 16-21 september in Hannover.

Pin It on Pinterest