Made-in-Europe.nu
AMF grijper

CNC-machine: automatisering zonder robot

AMF presenteert op de EMO een grijper voor het automatiseren van een CNC-machine zonder robot. De grijper is voorzien van een Weldon opname en wordt door de spindel aangestuurd. De bekkens zijn kracht gestuurd verstelbaar, tot maximaal 1000N bij de hydraulische versie en 700N bij de pneumatische variant.

Automatisering is zeker in de Benelux min of meer standaard in de verspaning. Het Duitse AMF, vooral bekend van de nulpuntspansystemen, ontwikkelde een oplossing waarmee men de eerste stappen in automatisering kan zetten zonder dat er direct een robot nodig is. “Met onze nieuwe grijpers met instelbare klemkracht maken gebruikers van hun CNC-machines een automatische machines voor manloze bewerking en langere looptijden”, zegt Martin Tinger, groepsleider Productmanagement bij AMF.

AMF presenteert op EMO een automatische grijper voor in de spindel

Maximaal 8 kilo werkstuk gewicht
AMF levert voor het systeem drie verschillende type grijpervingers: Finger, Prima en Universal. Daarmee kan men afhankelijk van de vorm van het werkstuk de juiste vinger kiezen. De grijpers zit op een Weldon-opname en kunnen dus gewoon een plek krijgen in het gereedschapmagazijn van de machine en door de spindel worden gewisseld. De werkstukken mogen maximaal 8 kilogram wegen en worden elders op de tafel weggezet.

AMF robotgrijper

Hydraulisch of pneumatisch
De grijper wordt via de machinespindel bediend. Dat gebeurt hydraulisch door gebruik te maken van koelsmeermiddel (door de spindel) of pneumatisch door de perslucht in de machine te benutten. De klemkracht is traploos verstelbaar, vanaf 250 N bij de hydraulische versie tot 200 N bij de pneumatische variant. “Deze traploze verstelling is uiek en maakt het systeem onder andere geschikt voor dunwandige producten”, zegt Martin Tinger.

Speling voor trefzeker vastpakken
In de Z-richting heeft de grijper vijf millimeter speling; in de C-as plus of min 3 graden. Hierdoor kunnen ook werkstukken worden opgepakt die niet precies aan de geprogrammeerde afmetingen voldoen. AMF levert daarnaast nog passend ruwmateriaal, dat de klant kan aanpassen aan het product in de machine.

In Nederland vertegenwoordigt Quality Tools Holland het Duitse merk

Pin It on Pinterest