Made-in-Europe.nu

EMO dag 2: goede vooruitzichten voor volgend decennium

Vooruitkijken, dat zeggen de topmanagers van zowel DMG Mori als Mazak. Niet somberen over de zwakke markt, maar vooruitkijken naar de kansen die de twintiger jaren gaan brengen. En dan draait het om nieuwe technologie, digitalisering en ecosystemen. Ondertussen zie je op de EMO bij meerdere machines bordjes hangen verkocht aan…. Nederlandse bedrijven.

Goed komend decennium

DMG Mori topman dr Masahiko Mori vindt dat er geen enkele reden is het woord recessie in de mond te nemen. Hij is optimistisch over het komend decennium. Wereldwijd staan er zo’n 200.000 CNC-machines in de dagelijkse productie. Daarvan is 20% meer dan twintig jaar ouder. “Klanten kunnen er misschien nog twee of drie jaar meer door, maar je moet nu nadenken over wat komend decennium gaat doen.” Voor de Japans-Duitse machinebouwer is dat automatisering, zoals AGV’s, digitalisering en het uitbouwen van het ecosysteem rond de machine.” DMG Mori heeft nog steeds hal 2 voor zich alleen, maar er staan de helft minder machines, wel heel veel met eigen automatisering.

Christian Thönes en Masahiko Mori, de beide topmannen van DMG Mori.

Ecosysteem staat centraal

Een bewuste keuze, blijkt uit de woorden van de CEO van de Duitse tak. “Machines blijven onze corebusiness. Maar voor productiviteitsverbetering volstaat het potentieel van de CNC-machine niet meer”, aldus Christian Thönes, voorzitter van de Raad van Bestuur van DMG Mori AG. “Beslissend voor het potentieel is het hele ecosysteem.” Daarom vindt hij automatisering, digitalisering, additive manufacturing en de diensten van de gekwalificeerde partners essentieel.

In Made-in-Europe Solutions Magazine het verhaal van DMG Mori over het ecosysteem rond de CNC-machine en waarom dit belangrijker wordt.

DMG Mori heeft samen met Jungheinrich deze AGV ontwikkeld voor het transport van pallets met zwaardere werkstukken.

Smooth AI: Kunstmatige Intelligentie

Een voorbeeld van hoe belangrijk het ecosysteem is, zijn de ontwikkelingen aan de besturingskant. Mazak toont de neuwe generatie Smooth besturing, de Smooth AI. Deze maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om de productiviteit te verbeteren. Stel een operator merkt bij het eerste werkstuk dat er dat trillingen ontstaan, dan volstaat een knopdruk en de besturing past het programma aan. Dat gebeurt dan automatisch voor dat gereedschap en specifiek dat programma, zodat bij de volgende bewerking de trilling al niet meer ontstaat. Dat betekent productiviteitswinst. Om de trilling te detecteren voordat deze schade kan aanrichten, wordt in de spindel een speciale sensor geïntegreerd.

Mazak past voor het eest kunstmatige intelligentie in de besturing toe.

Umati live ervaren

Het is voor de organiserende VDW een van de hoofthema’s, de eerste live demo van umati, de nieuwe interface die de Duitse machinebouwers zo graag willen positioneren als de wereldstandaard. VDW-voorzitter Heinz-Jürgen Prokop vindt het een mijlpaal dat 110 CNC-machines op de vloer met umati via het datahub van T. Systems gekoppeld zijn aan 28 softwarepakketten. In totaal doen 70 bedrijven mee aan de testcase. Hij blijkt vooral te gaan om het uitlezen van data zoals loopt de spindel, staat deze stil, wat is de temperatuur etcetera. Umati-projectmanager Broos noemt die informatie voor veel kleinere bedrijven al heel waardevol. “Voor kleinere bedrijven is de meerwaarde van data echt niet ingewikkeld. Als men al eens weet of de machine loopt of niet en waarom niet. Dat kan de productiviteit al verbeteren.” Umati 1.0 komt waarschijnlijk zomer 2020 op de markt. Verwacht echter niet dat je straks de machine vanaf afstand kunt bedienen. En op de beurs zie je dat fabrikanten ook andere standaarden aanbieden zoals MTConnect. DMG Mori, een van de machinebouwers die mee aan de wieg van umati staat, laat de keuze aan de klant en biedt voortaan standaard op elke machine een interface aan.

Wil je zien wat de gekoppelde machines op de beurs doen, klik dan hier. Via www.umati.app kun je zelfs met je smartphone de 110 machines volgen.

Heinz-Jürgen Prokop en Alexander Broos tonen op hun smartphone de werking van umati.

Twee van de drie Yasda’s naar Nederlandse bedrijven

Zijn de geluiden bij de Duitse machebouwers eerder somber, in Nederland zo zeggen meerdere partijen, loopt de markt redelijk door. De toeleveringsindustrie rond de hightech machinebouw investeert nog. De Ridder doet bijvoorbeeld goede zaken met de Yasda-machines. Liefst twee van de drie machines die de Japanse fabrikant van ultra precisie machines op de EMO toont, zijn verkocht aan Nederlandse toeleveranciers. MRB Fijnmetaal krijgt na de beurs de PX30i, de complete productiecel. NEBO Special Tooling investeert in de YMC 650.

Twee van de drie Yasda’s op de EMO gaan naar de beurs naar Nederlandse toeleveranciers.

Europa voor Mazak de grootste markt

Iemand die eveneens optimisme aan de dag legt, is Mazak president Takashi Yamazaki. Tijdens het EMO pressdinner gaf hij aan dat de piek van de verkopen in 2018 dit jaar nog niet is bereikt, maar hij zegt dat er voldoende redenen zijn voor optimisme. Europa is voor Mazak inmiddels de belangrijkste markt. Dertig procent van de omzet haalt het Japanse concern uit Europa. “In Duitsland hebben we een groter marktaandeel gekregen. In centraal Europa en ook andere Europese markten groeien we goed”, aldus de topman van Mazak, dat dit jaar het eeuwfeest viert. Takisha Yamazaki zegt verder de laser een belangrijke technologie te vinden voor de toekomst van de mechanische bewerking. Een van de richtingen waarin Mazak dan ook volop ontwikkelt, is de hybride-technologie, additive en subtractive manufacturing in een machine.

Mazak-president Takashi Yamazaki: Europa de grootste markt voor de Japanse machinebouwer.

Wordt vervolgd. De EMO 2019 duurt nog tot en met zaterdag 22 september.

FOTO Mazak toont de Tower automatiseringsoplossing, ontwikkeld en voor Mazak geproduceerd door RoboJob dat met de eigen versie ook op de EMO staat.

Pin It on Pinterest