Made-in-Europe.nu

EMO dag 3: precisie, groot verspaning en digitalisering

Precisie en digitalisering en kunstmatige intelligentie: dat zijn twee zichtbare trends op de EMO 2019. Dat eerste is een onderwerp dat helemaal aansluit bij de toeleveringsindustrie in Nederland, met name in Brainport Eindhoven. Een machinebouwer als Kern ziet daar kansen voor de compleet nieuwe Kern Micro HD.

Kern: precisie in groter formaat

De machines van het Duitse Kern worden ook in Nederland ingezet voor precisie verspaning. Van kleine componenten, tot nog toe. Want op deze EMO lanceert Kern, nog niet zo lang onder leiding van een nieuw management, een nieuw platform. De Kern Micro HD is een nieuwe concept. Werkstukken tot 350 mm diameter kunnen 5-assig worden bewerkt met een nauwkeurigheid beter dan 2 micron. De afwijking van de rondheid is minder dan 0,5 micron (bij een radius van 30 mm en een voeding van 1.000 mm/min). Kern heeft om deze nauwkeurigheid stabiel te behalen een nieuw aandrijfconcept ontwikkeld en de thermische stabiliteit van de machine aanzienlijk verbeterd. De thermische stabiliteit komt verder door drie keer zo grote lineaire motoren als eigenlijk nodig is. Daardoor produceren deze veel minder warmte. De hoge nauwkeurigheid komt van de integratie van hydrostatica met een spleet van 5 micron en de zware, actief temperatuur gecontroleerde lineaire motoren.

Kern verbreedt de markt met de nieuwe Micro HD.

Sodick: nauwkeuriger draadvonken met P-versie

Ook in het draad- en zinkvonken verschuiven de nauwkeurigheidsgrenzen. Sodick brengt daarom op de EMO 2019 een speciale P-uitvoering van de highend draadvonker ALC 400. “Op de JIMTOF vorig jaar is de 800P versie gepresenteerd, nu is de P-uitvoering ook in de 400 versie beschikbaar. En in Engeland, op het Europees hoofdkantoor, hebben we de ALC 600P al getest”, zegt Hans Wigman, applicatie engineer bij De Ridder. Nauwkeurig betekent voor deze Sodick machine (600P) 1,5 micron over 570 mm steekmaat. De pitchnauwkeurigheid van de ALC 400P bedraagt 1 micron. Sodick bereikt deze hoge nauwkeurigheid door een betere koeling toe te passen en een cross geleiding. “En deze nauwkeurigheid is reproduceerbaar”, benadrukt Hans Wisman. Sodick brengt overigens ook een precisie spuitgietmachine naar de Europese markt, die in oktober op de K 2019 in Düsseldorf te zien is. De technologie die Sodick hierin toepast, zorgt voor veel minder slijtage aan de matrijs.

De nog nauwkeurigere Sodick ALC 400P.

Soraluce: 10% meer aanvragen

Maandag was een relatief rustige dag op de EMO, maar dinsdag en woensdag nam de stroom bezoekers duidelijk toe. Voor Soraluce kan de EMO 2019 eigenlijk na de tweede dag al niet meer stuk. “We hebben de eerste twee dagen 40% meer bezoekers op de stand gehad en 10% meer aanvragen”, zegt Andreas Lindner, een van de directeuren van BImatec Soraluce. “Concreet hebben we de eerste dagen al 64 procenten besproken, waarvan ongeveer twee derde helemaal niet.” Volgens hem zitten alle klanten vol in het werk. “Er zullen best fabrikanten met problemen zijn door elektrische auto’s maar ons raakt dat niet.” De Spaanse machinebouwer demonstreert op de nieuwe portaalmachine onder andere het DAS-systeem. Deze mobiele units, met geïntegreerde sensoren en actuatoren, worden op de dunwandige werkstukken geplaatst en signaleren vroegtijdig trillingen in het werkstuk en regelen dan automatisch de instellingen bij. “Daardoor kunnen wij per saldo meer materiaal afnemen in dezelfde tijd”, aldus Lindner. “Wat de man aan de machine vroeger zelf hoorde en voelde, doen we nu met sensoren.”

Andreas Lindner (rechts) toont een van de DAS-unit waarmee actie trillingen in het werkstuk kunnen worden tegengegaan.

Juaristi: multitasking machine voor groot verspaning

De Spaanse machinebouwers zijn prominent aanwezig in Hannover. Juaristi betreedt met de nieuwe TH3-MT een nieuwe markt, namelijk groot verspaners die méér functionaliteit van hun machines verwachten. “Klanten vragen ons om een machine waarop ze kunnen frezen en draaien”, zegt , commercieel directeur Jesús Mindegia. De basis is de TH5. Nieuw is een speciale 5-assige kop waarop automatisch een speciale unit voor de draaibewerking wordt geplaatst, de ACD8 kop. In principe is dit een 5-assige kop, met 60 kW vermogen en een koppel van 1600 Nm. Bij de draaibewerking wordt op deze kop de speciale unit geplaatst waarin de draaigereedschappen zitten. Standaard bouwt Juaristi de nieuwe TH3-MT met een palletwisselaar, die afhankelijk van de diameter van de tafel verder uitgebreid kan worden.

Chiron: kunstmatige intelligentie voor compensatietabellen

Chiron gunt de bezoekers alvast een preview een van de innovaties waar momenteel aan wordt gewerkt. In de nieuwe machines worden nog meer sensoren geïntegreerd om de machine te monitoren tijdens de bewerkingen. Met kunstmatige intelligentie wil Chiron de compensatietabellen afstemmen op de specifieke toestand van de individuele machine. “Men onderzoekt hoe we met de gemeten data vooraf kunnen bepalen waar in de machine een eventuele afwijking bestaat zodat we specifiek hiervoor kunnen corrigeren”, zegt Danny van Rij van Oude Reimer. Dat zal in de toekomst de nauwkeurigheid verder verhogen. Chiron is een van de bedrijven die al vroeg bij de umati interface betrokken zijn. Ook dat wordt gedemonstreerd. Volgens Danny van Rij is de interesse voor het Dataline concept van Chiron groot. Hiermee kunnen CNC-machines van andere fabrikanten (met Siemens of Fanuc besturing) gekoppeld worden en met dezelfde monitoringsoftware worden bewaakt. Op de Technishow 2020 zal Oude Reimer hier eveneens aandacht aan besteden.

Chiron onderzoekt het gebruik van kunstmatige intelligentie om vooraf te compenseren voor gevonden afwijkingen.

Digitalisering: DMG Mori koopt zich in bij start-up

Digitalisering is wel het hoofdthema van de EMO 2019. Dat reikt veel verder dan sensortechnologie in machines en algoritmes in besturingen. De digitalisering gaat ook de verdienmodellen veranderen. DMG Mori kondigde begin van de week aan een belang te hebben genomen in de Duitse start-up achter up2parts, BAM. Dat is van oorsprong een verspanende toeleverancier (35 medewerkers) die het zat was voor elke aanvraag kostprijsberekeningen te maken. Sinds 2017 ontwikkelt een team aan de up2parts software. Dit is een cloudbased softwaretool waarbij kunstmatige intelligentie de geometrie van een CAD-model analyseert en samen met de beschikbare PMI-informatie automatisch de kostprijs berekent en het overgrote deel van het CAM-programma genereert. Ook kostprijsberekeningen voor 3D printen worden gegenereerd. Het systeem herkent boringen en passingen en geeft de gebruiker de kans om hier handmatig nog zaken aan te passen. Sinds BAM in april live is gegaan met de software, bespaart men 75 procent van het programmeerwerk. Dat voordeel heeft DMG Mori ook al snel gezien, dat dus een belang in de start-up heeft genomen. “We werken aan het meer autonoom programmeren”, aldus topman Masahiko Mori. Het management van DMG Mori ziet in deze software de basis voor digitale productie in de CNC-industrie. Hij verwacht veel van up2parts. Door de investering van de machinebouwer, denkt de softwareontwikkelaar sneller te kunnen groeien. “Met DMG Mori krijgen we een partner die ons toegang tot internationale markten biedt. Daarnaast kunnen we als start-up agile doorontwikkelen”, zegt Marco Bauer, directeur van BAM.

Lees in Made-in-Europe Solutions Magazine het artikel over de digitale platformen waarop uitbesteders en toeleveranciers elkaar vinden en offertes en orders afhandelen.

2 comments

Pin It on Pinterest