Made-in-Europe.nu

EMO dag 4: additive manufacturing en 5G

Smart technologies driving tomorrow’s production!y: daar zou het deze EMO om gaan. Additive manufacturing maar ook kunstmatige intelligentie en 5G. AM lijkt het meest ver ontwikkeld, maar de metaalindustrie pakt het langzaam op. Alhoewel; toeleverancier Rolf Lenk blijkt succesvol te zijn met de technologie van Gefertec.

Trumpf: Europese AM-markt vlak

De Europese AM-markt is vlak, uitgezonderd de luchtvaartindustrie. Dat zei Thomas Fehn, directeur Trumpf Additive Manufacturing op de EMO. In China daarentegen is de AM-markt erg sterk, niet alleen is hier veel vraag vanuit de aerospace-industrie maar ook vanuit de andere markten. “Na de hype zien we nu een reflectie”, vatte Thomas Fehn de uitleg waarom de technologie niet van de grond komt in Europa samen. Dat bezorgt de fabrikanten zoals Trumpf wat hij diplomatiek noemt ‘uitdagingen’. “We hebben applicaties nodig, meer volume.” Nochthans laten concern als Trumpf zien dat additive manufacturing met metaal zinvol ingezet kan worden. Op de EMO toonde Trumpf onder andere de voordelen van 3D metaalprinten als het om hittebestendige materialen gaat, zoals Inconel. Als je de waaier voor een gascompressor voor drones 3D print met Inconel, heb je in plaats van 80% materiaalverlies bij CNC-frezen nog slechts 20% materiaalverlies. Op de TruPrint 3000 kan Trumpf drie stuks printen op één platform. Productietijd per stuk vier dagen.

De 3D geprinte waaier voor een gascompressor.

CECIMO: AM is aanvullend, niet in plaats van

CECIMO organiseerde de tweede beursdag de AM Conference. Daarin telde Patrick Mehmert van Hexagon duidelijk dat additive manufacturing niet een kwestie is van een machine kopen. AM is een proces, met voorbereidingsstappen en post processing. Software voor generative design en topologie-optimalisatie speelt een belangrijke rol om de voordelen van additive manufacturing te benutten. Philip Oris van SLM Solutions ziet AM eveneens als onderdeel van een proces. “Additive manufacturing gaat niet het verspanen vervangen, maar vult het aan.” Stewart Lane, voorzitter van het AM Comité van CECIMO en directeur van Renishaw, vindt dat er nog meer gedaan moet worden om de mogelijkheden van AM in de bestaande industrietakken onder de aandacht te brengen. Hij pleit er op Europees niveau voor dat de Europese beleidsmakers een ondersteunende en flexibele set van regels ontwikkelen die de sector in Europa ondersteunt, als men de leidende rol van de AM sector in Europa wil behouden.”

Voor de tweede keer organiseerde CECIMO op de EMO de AM Conference.

Rolf Lenk: tweede Gefertecmachine

In de paneldiscussie aan het einde van de AM-conferentie werd onder andere de opmerking gemaakt dat de maakindustrie voor toepassingen meer naar de productie van reserve onderdelen moet kijken. Daar is de businesscase vaak makkelijker rond te krijgen. Dat is precies het geval bij de Duitse toeleverancier Rolf Lenk, die tijdens de EMO bekend maakte de tweede 3D metaalprinter van Gefertec te hebben gekocht. Rolf Lenk heeft vorig jaar een order in de wacht gesleept van Deutsche Bahn, dat afgesleten wielen van treinstellen met additive manufacturing laat repareren. Dit is zo succesvol, dat de Duitse toeleverancier zijn tweede machine heeft moeten kopen. Gefertec is momenteel bezig om op Europees niveau het proces de certificeren. Dat zou een nog grotere markt open leggen.

Het repareren van de wielen van Duitse treinstellen is een voorbeeld hoe AM kan worden toegepast.

Lehmann: nulpunt spansysteem voor AM

Overigens zie je wel dat de sector blijkbaar gelooft in additive manufacturing. Want naast de machinebouwers begeven ook kleinere spelers zich op deze markt. Lehmann, een Zwitserse fabrikant van onder andere ronddraaitafels voor CNC-machines, presenteerde op de EMO de AM-Lock nulpuntspansystemen. Het systeem is bestand tegen temperaturen tot 500 graden C en is volledig modulair. Met zo’n nulpuntspansysteem kan het 3D geprinte werkstuk op een CNC-machine worden geplaatst is verliest men geen tijd meer doordat eerst de exacte positie moet worden bepaald. Het nulpunt is immers bekend, dus met een taster kan de positie van het werkstuk eenvoudig worden bepaald.

Makino: 5G voor aansturing mobiele cobots

5G is een nieuwe, nog beginnende hype in de maakindustrie. Worden straks machines aangestuurd via 5G? Makino demonstreerde de inzet van de mobiele robot i-Assist in een productiecel. De robot wordt aangestuurd vanuit een 5G netwerk. Het is nog een onderzoek, waaraan naast Makino ook het Fraunhofer IPT deelenemen en Ericsson. De robot is volledig autonoom en pakt een gereedschap uit het magazijn, brengt het na het meetsysteem en plaatst het gereedschap daarna in de CNC-machine. Alle data worden via het lokale 5G netwerk heen en weer gestuurd. Dat is snel genoeg om realtime data uit de productie uit te wisselen. Op de beurs was er een speciaal 5G forum: 5G Make manufacturing smart.

Lees in Made-in-Europe Solutions Magazine meer over het 5G project bij het Fraunhofer IPT

De i-Assist van Makino wordt aangestuurd via het 5G netwerk.

Pin It on Pinterest