Made-in-Europe.nu
groot formaat3D printen

Kraken: multimateriaal groot formaat 3D printen

Het Europese Kraken project nadert het einde. Op 25 september wordt het eindresultaat gepresenteerd van het onderzoek naar groot formaat 3D printen, in dit geval tot 20 meter lengte. Naast kunststof 3D print het systeem dat in Spanje werd gebouwd ook metaal. Zelfs het frezen van de werkstukken gebeurt door dezelfde machine.

Het onderzoeksproject in het Spaanse Zaragoza, waaraan meerdere partijen deelnemen waaronder CECIMO, is gebaseerd op eerdere ontwikkelingen waarbij de positie van de robot waar de printkop op zit met een lasertracker van Hexagon Manufacturing Intelligence met een frequentie van 1 kHz wordt bijgestuurd. Dat verhoogt de nauwkeurigheid aanzienlijk. Oorspronkelijk is deze techniek ontwikkeld om robots nauwkeuriger te maken, nu wordt het toegepast om met een robot die omgekeerd aan een portaal hangt, nauwkeuriger te printen. Groot formaat 3D printen dus.

10 kilo aluminium opbouwen per uur
Verder is er een monitoringsysteem ontwikkeld voor additive manufacturing met metalen. In het project past men dit concept toe op een multimateriaal 3D printer. Want naast kunststof kan er ook metaal mee worden geprint. Aluminium wordt bijvoorbeeld met 10 kilogram per uur geprint. Frezen gebeurt vervolgens met dezelfde machine. Een van de teststukken in het project is het voor- en achterframe van de Alfa Romeo 4C geweest, geprint in aluminium met er tussenin een vezelversterkte composiet. Op de video zie je een andere toepassing, namelijk het 3D printen en nabewerken van een complete mock-up van een auto op ware grootte.

Het Kraken project wordt 25 september met een conferentie afgesloten.

Pin It on Pinterest