Made-in-Europe.nu
hardmetaal 3D printen

Luidt hardmetaal 3D printen een nieuw tijdperk in?

Het Zweedse VBN Components presenteert in de Additive Manufacturing Circle op de EMO Hannover 2019 de nieuwe legering Vibenite 480. Deze legering bestaat voor 65% uit hardmetaal en is geschikt voor EBM metaalprinttechnologie. Wordt hardmetaal 3D printen hiermee voor een bredere doelgroep bereikbaar?

VBN Components toont op EMO hardmetaal 3D printen voor gereedschappen

Functionele componenten met hoge slijtvastheid
VBN Components zegt zelf het enige bedrijf ter wereld te zijn dat volledig functionele componenten in hardmetaal kan 3D printen met behulp van EBM-technologie. De Vibenite 480-legering bevat een extreem hoog hardmetaalgehalte: 65% carbiden. Deze carbiden zijn klein en goed gedispergeerd, zodat een hardere structuur kan worden bereikt in vergelijking met conventionele gesinterde carbiden. Het corrosiebestendige materiaal heeft een hardheid van 66 HRC, met een langdurige hittebestendigheid van 750 graden Celsius.

hardmetaal 3D printen

Enkele boorkoppen voor het boren in gesteende, een voorbeeld van hardmetaal 3D printen met het materiaal en de technologie van VBN Components

Hybride carbide
Toepassingen zijn er te over voor het hardmetaal 3D printen, onder andere het 3D printen van verspanende gereedschappen met complexe inwendige koelkanalen. Maar ook tandwielen laten zich volgens het Zweedse bedrijf hiermee heel goed additief vervaardigen. Bovendien maakt 3D printen het proces veel milieuvriendelijker dan conventionele methoden. Vibenite 480 is gebaseerd op een metaalpoeder wordt geproduceerd met behulp van gasatomisatie.

Ulrik Beste, een van de oprichters van VBN, zegt dat de Zweedse materiaalindustrie een nieuw hoofdstuk open slaat. “We beginnen een nieuw tijdperk.”

Op de EMO staat VBN Components in de Additive Manufacturing Circle in hal 9.

Pin It on Pinterest