Made-in-Europe.nu
Mapal

Mapal kiest voor industrieel design gereedschaphouders

Stond bij Mapal tot nog toe vooral de functionaliteit van gereedschaphouders voorop, de Duitse gereedschapmaker gaat voortaan ook nadrukkelijk naar het design kijken. Industrieel ontwerp voegt namelijk waarde toe. Het gaat verder dan alleen een mooi aanzien.

Design draagt bij aan gebruiksgemak, levensduur en energieverbruik

Mapal heeft een industrieel ontwerpbureau in de arm genomen dat al regelmatig in de prijzen is gevallen. Het concern wil namelijk de designfactor aan de gereedschaphouders toevoegen. Dat zorgt aan de ene kant voor een herkenbaar uiterlijk, zeg maarde corporate identity. Aan de andere kant biedt het nieuwe mogelijkheden om op economische en ecologische punten stappen te maken. Een voorbeeld hoe functie en design samenvloeien, is het polijsten van het oppervlak. Het briljante oppervlak zorgt allereerst voor een bepaalde uitstraling. Functioneel voegt het een hogere corrosiebestendigheid aan de houder toe.

Gebruiksgemak: foolproof
Een ander punt waarmee de industrieel ontwerpers aan de slag zijn gegaan is het thema foolproof. De bediening van de de gereedschapopname moet zo logisch in elkaar zitten, dat fouten niet meer voorkomen. Het moet direct duidelijk zijn hoe het onderdeel gebruikt moet worden. Daarom zijn bijvoorbeeld de bedieningselementen blauw, zodat ze direct herkenbaar zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor de instelschroef in de hydrodehn gereedschapopname. Ook werd een eigen reeks grafische instructies ontwikkeld, die taalonafhankelijk te begrijpen zijn.

Gewichtsbesparing heeft effect op lange termijn
Het derde punt betreft zowel ecologie als ergonomie. Door het design aan te passen, heeft men het materiaalgebruik kunnen optimaliseren. Dat blijkt een positief effect te hebben op het gewicht dat omlaag kan bij gelijkblijvende stabiliteit. Volgens Mapal vraagt een lichtere opname bij het versnellen en afremmen van het toerental minder energie van de machine.

Mapal presenteert de nieuwe designlijn op de EMO 2019 voor het eerst. In Nederland kun je straks terecht bij Laagland.

1 comment

Pin It on Pinterest