Made-in-Europe.nu

Onzekerheid en ‘technofobia’ spelen de CNC-industrie parten

Onzekerheid: dat speelt de machinebouwers parten hoor je op de EMO. Bestaande businessmodellen staan onder druk door veranderingen bij bijvoorbeeld de auto industrie. Maar er is meer, hoorde je gisteren op de EMO bij CECIMO. Voorzitter Roland Feichtl nam het woord ‘technofobia’ in de mond. “De samenleving moet weer gaan geloven in de vooruitgang waar technologie voor zorgt.”

Die oproep is ook aan politiek en media gericht. Want oplossingen voor de maatschappelijke vraagstukken, zoals klimaatverandering, zullen echt vanuit de technologie moeten komen, betoogde het panel dat CECIMO inzette tijdens een discussie over de geopolitieke uitdagingen.

Innovatie gaat door op EMO, maar de business kraakt en piept

FFG: drie nieuwe fabrieken

Opnieuw heeft FFG de hele hal 14 afgehuurd voor de presentatie van de 36 merken CNC-machines.

De avond voor de EMO, zondagavond, ging het ook al over onzekerheid. Jimmy C.Y Chu, oprichter en eigenaar van Fair Friend Group (FFG), had enkele journalisten uitgenodigd voor een informeel etentje. Dat leverde interessante discussies op over wat er momenteel in de werktuigmachineindustrie gebeurt. De orders van de grote autofabrikanten staan namelijk al twee jaar op een laag pitje. Dat weerhoudt Jimmy Chu er niet van om te blijven investeren. “De markt gaat naar beneden en wij openen dit kwartaal drie nieuwe fabrieken”, zegt hij met een glimlach. Hij investeert voor de lange termijn.

Onzekerheid de boosdoener

Hoe die eruit ziet? “Onzekerheid is momenteel de grootste boosdoener”, zo verwoordde Gerald Weber de problematiek. De voorzitter van de Supervisory Board MAG IAS en vice voorzitter van FFG Europe & Americas Group, bedoelt dan de onzekerheid bij de consumenten over of en welke auto ze moeten kopen: EV, hybride of verbrandingsmotor? De tweede reden waarom investeringen in de automotive industrie zo sterk afnemen, is dat de businessmodellen veranderen. Autofabrikanten schuiven de productie van verbrandingsmotoren naar hun tier 1 suppliers. Die investeren anders: ze kopen geen complete lijnen maar hooguit enkele machines. En dikwijls machines net onder het topsegment. Alle machinebouwers die sterk in de automotivesector actief zijn, zoeken dus naar alternatieve afzetmarkten. “In Duitsland is echter 48 procent van de industrie automobiel gerelateerd”, zegt Weber. En als iedereen dat tegelijk doet, neemt de concurrentie toe.

CECIMO voorzitter Roland Feichtl

Orderafname wordt groter

Doordat de orderportefeuille eind vorig jaar barstens vol zat, doen de machinebouwers het operationeel nog steeds goed. Maar ook CECIMO ziet in de aangesloten landen de nieuwe orders met 24 procent afnemen in het tweede kwartaal van dit jaar, na een min van 19% in de eerste maanden. Dit komt niet alleen door de zwakke automobielmarkt, aldus Roland Feichtl, voorzitter van CECIMO. De Europese maakindustrie lijkt in een neergaande beweging te komen, het vertrouwen van de maakbedrijven neemt af. Hij wijst op externe factoren zoals de Brexit, de handelsoorlog tussen de VS en China, de spanningen rond Iran en het conflict in Oekraïne. En daar komt de wat Feichtl noemt ‘technofobie’ in Europa bij. “De samenleving moet weer gaan geloven in de vooruitgang waar technologie voor zorgt”, zegt Roland Feichtl. De samenleving heeft dat vertrouwen niet meer. De oplossingen voor de klimaatveranderingen en andere uitdagingen zullen wel degelijk van de technologische industrie moeten komen.

De langjarige trend van de orderintake in de CECIMO-landen.

Doosan: nieuwe instapmodellen

Bij de exposanten draait het natuurlijk vooral om de innovaties. Doosan pakt niet alleen uit met ontwikkelingen aan de high end kant, maar introduceert in Hannover twee nieuwe instapmodellen. De Leo 1600 compacte CNC-draaibank en de DEM 4000 freesbank. Joost Verschuren, directeur Dormac CNC Solutions vindt dit een goede zet. “Doosan wil de totale markt bedienen. Als we  beginnende bedrijven kunnen bedienen met deze instapmodellen, zijn we binnen als ze doorgroeien.” De Leo en de DEM 4000 zijn weliswaar instapmodellen, het zijn volgens hem wel echte Doosan machines. “De kolom van de freesmachine zorgt voor heel veel stabiliteit.” In het high end bereik demonstreert Doosan CUFOS, een softwareschil over de Fanucbesturing die met apps het bedienen van de machine gebruikersvriendelijker maakt. Dormac toont deze op de SMX 3100 die tijdens het Open Huis getoond zal worden.

Big nieuws bij Halter CNC Automation

Bij Halter CNC Automation is het nieuws ‘big’. Niet alleen introduceert de Nederlandse ontwikkelaar van compacte robotlaadsystemen de nieuwe Big-lijn, met robots met een hefgewicht tot 70 kilogram. Ook gaat het bedrijf eind deze maand fors groeien.  Samen met Fastems wordt een joint venture opgericht waarin 15 Fastemsmedewerkers uit het Duitse Issum worden ondergebracht. “We krijgen nu ons eigen team software-ontwikkelaars en werktuigbouwkundige en electrical engineers, naast een aantal eigen productiemedewerkers. Hierdoor kunnen we veel sneller gaan ontwikkelen”, zegt Wouter van Halteren. Het eerste resultaat is de nieuwe Compact lijn (met 12 kilogram robot) die in het eerste kwartaal van 2020 uitkomt, een heel compacte robotlaadcel onder de huidige Halter LoadAssistant. Overigens heeft Halter CNC Automation als voor de beurs drie van de nieuwe Big systemen verkocht. “Aan bestaande klanten.”

Wouter van Halteren: nog sneller ontwikkelen en nieuwe producten naar de markt brengen

De EMO 2019 duurt nog tot en met zaterdag. Lees in Solutions Magazine meer over wat er op de grootste machinebeurs voor de metaalverwerkende industrie te zien is.

Foto boven: automatisering is een van de zwaartepunten op de EMO. THK demonstreert de R-7 humanoide robot, die onder andere rondleidingen door een fabriek kan verzorgen of bij de receptie wordt ingezet.

Pin It on Pinterest