Made-in-Europe.nu
Carbon Revolution

Henkel: strategische samenwerking met Carbon Revolution

Henkel heeft een strategische materiaalleveringsovereenkomst gesloten met Carbon Revolution. Het Australische bedrijf heeft een technologie ontwikkeld om carbon velgen  uit één geheel te maken. Dat scheelt 40 tot 50 procent van het gewicht vergeleken met een aluminium wiel.


De beide bedrijven werken al langere tijd samen. Carbon Revolution produceert momenteel wielen voor enkele prestigieuze sporwagenmerken. De uit één stuk bestaande CR9 composietwielen van koolstofvezel kunnen een gewichtsbesparing van 40 tot 50 procent bieden ten opzichte van conventionele aluminium wielen. Deze carbon velgen worden tot nog toe vooral gekozen omdat de geringere onafgeveerde massa, voor een beter stuurgedrag, wegligging en remgedrag zorgen. De lichtere velgen bieden echter eveneens soelaas om daarmee ofwel de CO2 emissie van een auto met verbrandingsmotor te verlagen of het bereik van een elektrisch aangedreven voertuig te vergroten.

Productie in Henkel’s fabriek in Melbourne

Daarom verdiepen de twee bedrijven hun samenwerking. Onderdeel hiervan is onder meer dat in de fabriek van Henkel in Melbourne een productielijn komt. “Op basis van onze nauwe samenwerking met Carbon Revolution breiden we ons portfolio van composiet technologieën uit om te kunnen voldoen aan de veeleisende prestatie eisen die de wereldwijde automobielindustrie stelt”, zegt Konrad Brimo Hayek, senior business development manager bij Henkel., Ook in Europa komt er productiecapaciteit. Hiermee wil men wereldwijd carbon velgen gaan leveren aan autofabrikanten, die daarmee de CO2 emissie van hun auto’s verder kunnen verlagen.

Dubbele gewichtsvermindering

Volgens Brett Gass, CTO bij Carbon Revolution, is het gewichtsvoordeel groter dan de kilo’s die de velgen lichter zijn dan aluminium exemplaren. De technologie van Henkel zorgt er namelijk voor dat de carbon velgen minder geluid maken en trillen, waardoor autofabrikanten ook nog eens minder geluidsisolatie in de wagens nodig hebben.

Gepatenteerd proces

Het gepatenteerde Carbon Revolution productieproces vormt de koolstofvezel in de complexe interne structuur van het wiel. Geautomatiseerde bewerkingen resulteren in de precisieproductie van de koolstofvezel preforms in grote volumes. De voorgevormde koolstofvezelcomponenten worden vervolgens op kwaliteit gecontroleerd en in het gereedschap gemonteerd, als voorbereiding op de harsinjectie. Uiteindelijk ontstaat zo een koolstofvezel velg uit één geheel.

FOTO: een van de velgen die Carbon Revolution momenteel produceert op de campus van Deakin University Waurn Ponds Campus

Pin It on Pinterest