Made-in-Europe.nu

Mazak installeert RoboJob Tower in VK-fabriek

Mazak gaat meerdere miljoenen Britse ponden investeren in de Europese fabriek in Worcester (VK)). Onderdeel van deze investeringen is de installatie van twee RoboJob Tower systemen van 4,6 meter hoog.


Al tijdens de EMO kondigde Takashi Yamazaki, president van Yamazaki Mazak, aan dat het Japanse bedrijf fors gaat investeren in de Britse fabriek. Deze wordt opgewaardeerd tot een volledige iSmart Factory, wat gelijk staat voor het hoogste Industrie 4.0 niveau dat de machinebouwer kent. “Europa is momenteel goed voor meer dan 30% van de wereldwijde verkopen en is onze best presterende markt”, aldus de topman van het concern. Minokamo 1 en 2 in Japan worden nog dit jaar opgewaardeerd tot iSmart Factory. De fabriek in Worcester volgt.

Europese fabriek krijgt iSmart Factory status

RoboJob Tower automatisering

Deze week heeft het Japanse concern meer details over de investeringen in de Europese fabriek prijs gegeven. Onderdeel van de investering van meerdere miljoenen ponden is de komst van twee state-of-the-art productiecellen, elk voorzien van een Integrex i-serie machine, de flagship multitasking oplossing uit eigen huis. Deze cellen gaan vergaand geautomatiseerd verschillende componenten bewerken voor Mazak machines. De beide machines worden geautomatiseerd met elk een RoboJob Tower, die ervoor moet zorgen dat de cellen langere tijd onbemand kunnen werken.

De RoboJob Tower zoals deze bij Mazak in het VK komt te staan.

Hogere efficiency dankzij dubbele lift

De 4,6 meter hoge RoboJob Tower is voorzien van een dubbele tower met lades en liftsysteem. Een toren wordt gebruikt om nieuwe werkstukken aan te voeren. De robot plaatst deze in de Integrex i machine. De tweede toren met trays is voor het wegleggen van de werkstukken die klaar zijn. Met deze combinatie verhoogt Mazak de efficiëncy van de cel. De machine kan namelijk blijven bewerken terwijl de operator bewerkte werkstukken wegneemt en nieuw materiaal klaar zet. Met dit systeem is ook automatische palletbelading mogelijk, naast werkstukbelading en uitwisselen van opspanmiddelen (voor de Advanced serie). De automatiseringsoplossing is daarmee bijzonder geschikt voor high mix low volume productie.

Succesvolle EMO

Mazak heeft overigens een erg succesvolle EMO achter de rug, zegt Richard Smith, directeur van de Europese groep. “Vergeleken met 2017 hebben we het aantal standbezoekers zien toenemen en hebben we uitstekende orders voor machines uit ons totale portfolio kunnen sluiten.” Smith zegt dat uit de reacties van de bezoekers blijkt dat Mazak met accenten als turn key automatisering, nieuwe instapmachines en kunstmatige intelligentie in de Smooth besturing de juiste snaar raakt. Op de EMO-stand van Mazak was ook de RoboJob Tower te zien.

De RoboJob Tower met enkele lift zoals deze bij Mazak op de EMO-stand stond.

Open House in Leuven met nieuwe 5-asser

Wie de EMO gemist heeft, kan van 26 – 28 november in Leuven terecht op het Mazak Open House. Daar wordt onder andere de nieuwe op de EMO gelanceerde 5-asser CV500/5X onder spaan gedemonstreerd Ook de nieuwste Integrex i-500 staat er. RoboJob toont er automatisering. Andere partners zijn dit jaar staalleverancier Böhler, Armin Automatiseringen, Hoffmann en Hainbuch Spantang systemtechnik.

Mazak CV-500/5X
De nieuwe 5-asser van Mazak de CV5-500/5X is in november onder staan te zien in Leuven.

2 comments

Pin It on Pinterest