RoboJob toont op het Open House van Mazak de volgende fase van automatisering. De Tower Advanced, gekoppeld aan een Mazak Integrex J-200S, neemt niet alleen de belading van de werkstukken op zich. Grijpers worden eveneens automatisch gewisseld, net als de klemmen van het speciale Hainbuch systeem.


Het gaat om het Tower Advanced systeem dat Mazak zelf onlangs heeft geïnstalleerd in de fabriek in het Britse Worcester. Mazak heeft een dubbele Tower bij één machine. gezet. In één Tower worden alle ruwe stukken ondergebracht; de afgewerkte onderdelen worden in de tweede Tower geplaatst.  “Een alternatief is een Tower tussen twee machines”, zo vertelde Luc De Ceuster, CEO, op de EMO over dit automatiseringsconcept van RoboJob. Dat kan bijvoorbeeld zinvol zijn als een laatste bewerking op de andere machine gedaan moet worden.

RoboJob Tower

Enkelstuks automatiseren

De kern van het Tower concept is méér uit de machine halen en deze langere tijd autonoom laten produceren. Daarbij is het Advanced systeem zoals dat bij Mazak wordt gepresenteerd al een concept waarmee de productie van enkelstuks geautomatiseerd wordt. Dat komt doordat zowel pallets als werkstukken en opspanmiddelen beladen worden. In Haasrode demonstreert RoboJob bij de Mazak Integrex J 200S het wisselen van spantangen, een systeem van Hainbuch. Bij dit concept staat de machine alleen nog stil als er een product uit een andere familie verspaand moet worden en spanmiddelen en grijpers gewisseld moeten worden. Voor de rest draait de machine 24/7 door.

Drie varianten van de Tower

RoboJob bouwt het Tower systeem nu in twee varianten: de Tower Essential en de Tower Advanced. De derde en meest uitgebreide versie wordt de Tower Professional, die later op de markt komt. Het verschil zit in de functionaliteiten. De Professional uitvoering wisselt bijvoorbeeld ook gereedschappen als het eigen magazijn van de machine niet voldoende plaats biedt of als speciale gereedschappen in beide machines nodig zijn. In dat geval kan de robot via de Tower de gereedschappen wisselen, zodat ze niet dubbel gekocht hoeven te worden.

Het Mazak Open House staat dit jaar in het teken van zowel de EMO-primeurs als de nieuwe SmoothAi-besturing, die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie. Het Open House vindt plaats van 26 – 28 november. Meer informatie vind je hier en over RoboJob hier.

Pin It on Pinterest