Sirris maakt in twee pilot fabrieken het thema Industrie 4.0 tastbaar. In zowel Seraing (bij Luik) als in Diepenbeek (bij Hasselt) zijn nieuwe en oude machines – zelfs analoge – digitaal aan elkaar gekoppeld. In de geconnecteerde productieomgeving worden productiesystemen door data aangestuurd.


Alles bij elkaar heeft een team van 40 experts, zowel van Sirris als van enkele externe partijen, aan de pilot gewerkt. Het resultaat is dat men demonstreert hoe klanten online hun product configureren, de software van Twikit vervolgens automatisch de programma’s genereert voor zowel de 3D metaalprinter in Seraing als de CNC-machines én de assemblage in Luik. Daarna wordt elke stap in het proces digitaal vastgelegd en bouwt zich gaandeweg een eID op, een digitaal paspoort van het gepersonaliseerde product.

De geconnecteerde fabriek

Door de productie op twee locaties te doen – 3D printen in Seraing, nabewerken en assemblage in Diepenbeek – creëert Sirris een situatie die in de praktijk ook veel voorkomt. In de praktijk worden immers processtappen vaak op meerdere locaties gezet. Met dit nieuwe project 4.0 Made Real, wil Sirris de Belgische maakbedrijven op weg helpen naar een geconnecteerde Industrie 4.0 fabriek. “Daarin verschilt de nieuwe opzet van de AM Integrted Factory die we eerder lieten zien”, legt Olivier Rigo, senior engineer AM, uit. “Twee jaar geleden hadden we geen tracking and tracing, de machines waren niet verbonden, we hadden beperkte procesmonitoring en nog veel manuele interventies.” Dit is nu wel allemaal digitaal geregeld.

In de app legt de AM-operator elke handeling vast als basis voor de kwaliteitscontrole van het proces.

Sirris koppelt ook oudere machines relatief eenvoudig

Het project laat tevens zien dat ook oudere machines en ook manuele operaties heel goed in zo’n digitale procesflow geïntegreerd kunnen worden. Zo 3D print Sirris de onderdelen op een oudere MTT-machine. Om de handelingen door de AM-operator digitaal vast te leggen, is er een app ontwikkeld waarin de operator elke stap moet bevestigen. Die informatie wordt weer gebruikt voor het eID. Ook slaagt Sirris erin om een oude oven voor de warmtebehandeling digitaal aan te sluiten. In de praktijk van het midden- en kleinbedrijf staan immers ook nog veel machines die niet zo maar gekoppeld kunnen worden. Sirris heeft hiervoor een speciale oplossing ontwikkeld.

Leerschool

Het doel van de pilot fabriek is als leerschool te dienen voor de Belgische productiebedrijven. Peter Ten Haaf, Program Manager Precision Manufacturing: “De Belgische maakindustrie heeft het moeilijk om de stap te zetten naar een nieuwe digitale realiteit. Dat blijkt dagelijks uit de praktijk. Aan de hand van de productie van een gepersonaliseerd horloge, tonen we in onze fabriek de mogelijkheden van technologische innovatie voor een volledige productieketen. Daarbij komen onder andere 3D-metaalprinten, cobot polijsten, laser textureren, vibratiepolijsten en precisiefrezen aan bod.” Uteindelijk zullen maakbedrijven deze stappen moeten zetten om competitief te blijven.

1 gedachte over “Sirris maakt Industrie 4.0 tastbaar in twee pilot fabrieken

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest