Made-in-Europe.nu

Cerescon wint Inspiratie & Innovatie Award 2020

Cerescon, dat een automatische selectieve aspergepoogstmachine heeft ontwikkeld, wint hiermee de Inspiratie & Innovatie Award 2020. De prijs werd uitgereikt tijdens het eerste Executive Dinner bij het Mikrocentrum. Zo’n 250 managers van leden van het High Tech Platform namen deel aan deze netwerkbijenkomst.


Ad Vermeer en Thérèse van Vinken, beiden met een carrière in de high tech industrie, hebben Cerescon opgericht om een oplossing te ontwikkelen voor het toenemend gebrek aan aspergestekers. “800 miljoen euro omzet met asperges dreigt te verdwijnen”, zeo zei Thérèse het tijdens de pitch bij het Mikrocentrum.

Robot oogst selectief de asperges

Eén robot vervangt in het systeem van Cerescon 25 handstekers, reduceert de kosten van het aspergesteken met 50% én zorgt voor een betere kwaliteit. De selectieve aspergeoogstmachine die Cerescon samen met Wageningen Universiteit en een gebruikersgroep in zes jaar heeft ontwikkeld, zorgt ervoor dat de teler nog maar eens in de drie dagen hoeft te oogsten en niet elke dag. De robot steekt selectief: alleen de asperges die geoogst kunnen worden. “High tech gecombineerd met andere producten”, aldus Ad Vermeer. Cerescon, dat als ondertitel harvesting innovations gebruikt, wil hetzelfde softwareplatform en de denkwijze achter de machine gaan gebruiken om ook oogstmachines voor andere groenten te ontwikkelen.

De winnaars samen met de juryleden.

24 inzendingen vijf genomineerden

Het Mikrocentrum heeft de award voor de 5e keer uitgereikt, om hiermee de innovatiekracht van de leden van het High Tech Platform te onderstrepen. De jury onder leiding van Egbert-Jan Sol (TNO en Radbouduniversiteit) selecteerde uit de 24 inzendingen tien nominaties. De top 4 presenteerde zich tijdens het Executive Dinner. Dit waren naast Cereston Festo met de bionische hand; K3D met het 3D geprinte deegsnijmes en Tegema met een assemblagemachine voor photonica toepassingen. De andere zes genomineerden waren Blackbelt, Ceratec, Demcon, Kjerner, Symcon en ValCun. Opvallend dat drie van de tien nominaties gingen naar bedrijven in de 3D printindustrie (K3D, Blackbelt en Valcun). Na de pitches koos het publiek, 250 directeuren en hogere managers uit de maakindustrie, met een duidelijke meerderheid Cerescon als de winnaar.

Pin It on Pinterest