5G in de industrie

Is de angst dat emissievrije, circulaire productie en het verlengen van de levensduur van producten het einde van tal van bedrijven betekent onterecht? Ja, zegt professor Christian Brecher, hoofd van het Werkzeugmachinenlabor (WZL) Aken en sinds begin dit jaar president van de WGP. Hierin werken alle Duitse hoogleraren die met productietechnologie bezig zijn, samen. De Green Deal in Brussel opent mogelijkheden voor nieuwe verdienmodellen denkt professor Brecher.


Tijdens de METAV-persconferentie in december vorig jaar, vlak na de aankondiging van de Green Deal door de nieuwe Europese Commissie, kwam het thema emissievrije productie al even ter sprake. Brechters collega Thomas Bergs merkte toen al op:. “De Green Deal zal gevolgen hebben voor de industriepolitiek. Digitalisering kan niet alles oplossen.”

Professor Christian Brecher vindt angst voor welvaartverlies onterecht, omdat nieuwe verdienmodellen ontstaan

Christian Brecher
Professor Crhistian Brecher is sinds begin 20202 president van de WGP.

Gesloten kringloop

Inmiddels pakt professor Christian Brecher de handschoen op en ziet hij kansen voor de Duitse machinebouwers om voorop te lopen bij de verandering die er aan zit te komen. Hij zegt dat de EU inziet dat er nieuwe businessmodellen kunnen ontstaan als we naar een duurzame en meer circulaire economie toegaan. “Als WGP willen alles doen om deze fundamentele innovaties mogelijk te maken.” Zowel de onderzoekswereld als de industrie zijn innovatief genoeg om een gesloten kringloop tot stand te brengen, met langere levenscycli van producten, meer re- en upcycling. “Met name het innovatieve Duitsland kan van zo’n nieuw concept profiteren”, zegt Christian Brecher.

Ook CECIMO slaat deze weg in

Binnen het samenwerkingsverband van hoogleraren uit de productietechnologie is grondstoffen besparend produceren al langere tijd een thema. Brecher wijst er ook op dat CECIMO, de Europese koepel, de sector al positioneert als een bedrijfstak waarin economisch succes niet altijd gelijk staat aan groeien. Nadat Duitsland met Industrie 4.0 wereldwijd een verandering op gang heeft gebracht, denkt hij dat dit ook kan met een industrieel kringloopconcept. Met concepten voor emissievrije, circulaire productie kan de Duitse machinebouw nieuwe exportkansen voor zichzelf creëren. “Conjuncturele crisissen kunnen dan gemakkelijker gedempt worden.”

Politiek: locatiebeleid

Christian Brecher wijst ter illustratie naar de ETA-modelfabriek in Darmstadt. Hier is de energiebehoefte in de industriële productie met 40% teruggebracht alleen door een aantal maatregelen in het gebouw zelf. “Ook machines en processen bieden veel besparingsmogelijkheden als ze lichter, efficiënter en duurzamer zijn.” De politiek moet veel nadrukkelijker naar vestigingslocaties in breder verband kijken, roept Brecher op. “Een duurzame circulaire economie functioneert het beste als een staalfabriek op waterstof precies daar staat waar waterstof in grote hoeveelheden voorhanden is, bijvoorbeeld in de nabijheid van winenergieparken.

1 gedachte over “Emissievrije en circulaire productie: nieuwe exportkans Duitse machinebouwers

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest