Trumpf heeft op de valreep van 2019, zo maakt het nu bekend, een belang genomen in de Franse start-up GLOphotonics. Dat bedrijf ontwikkelt een optische vezel met een holle kern. Dit opent volgens Trumpf op termijn nieuwe toepassingsmogelijkheden, met name voor ultra korte puls lasers.


Het gebruik van fibers heeft de toepassing van lasers een enorme vlucht laten nemen. Bij ultra korte puls lasers blijven spiegels en optieken echter noodzakelijk. Fibers werken hier niet vanwege fysische aspecten. Deze spiegels en optische elementen zijn echter kostbaar. In bijvoorbeeld 3D metaalprinters is dit een van de duurste componenten. GLOphotonics ontwikkelt een vezel met een holle kern.

Fiber met holle kern opent nieuwe mogelijkheden voor microbewerken met ultra korte pulslasers

GLOPhotonics is oorspronkelijk gestart in het Britse Bath, waar de hollow-core photonic crystal fibers (Kagome HC-PCF ) oorspronkelijk zijn ontwikkeld, samen met de Photonic Microcell. In 2011 is het naar Limoges in Frankrijk verhuisd. De start-up heeft een eigen technologie ontwikkeld voor de productie van deze fibers. Een van de bijzonderheden van de fiber is dat je er een breed scala aan verschillende golflengten door heen kunt sturen. De Photonic Microcell bestaat uit een aantal van zulke vezels gevuld met een actief of passief gas.

GLOphotonics
Dankzij de holle kern fibers ontstaan er nieuwe toepassingen voor ultra korte puls lasers.

Nieuwe toepassingen

Trumpf laat in een persbericht weten dat de holle kern fiber heel nieuwe mogelijkheden voor de machinebouwer opent. Gepulse stralen laten zich gemakkelijker en flexibeler naar het werkstuk leiden. “Dat vereenvoudigt de toepassing in de productie enorm”, zegt Berthold Schmidt, directeur R&D lasertechniek bij Trumpf. Ook komen er heel nieuwe toepassingen in zicht, onder andere in datacommunicatie. Ook voor microbewerken, een van de huidige toepassingen van ultra korte pulslasers, komen er nieuwe kansen als deze fibers verder ontwikkeld en ingezet gaat worden. GLOphotonics schrijft zelf op de website dat de technologie bij het microbewerken flexibiliteit combineert met een laag transmissieverlies, een geringe verstoring van de puls en slechts zeer weinig ruimte in de machine inneemt.

Pin It on Pinterest