3D printen staat deze week op de agenda van het World Economic Forum in Davos. Want de impact van 3D printen c.q. digital manufacturing op de wereldhandel kan groot worden. De ideale digitale maakwereld zal, aldus het WEF, gedecentraliseerd zijn, kleine voorraden hebben, snel kunnen opschalen en zal minder afval en afkeur kennen. Supply chains worden korter. Dat gaat alle partijen in de ketens raken.


Digital manufacturing, waar 3D printen het voorbeeld van is, wordt gestuurd door data, zo schrijft het WEF. Meerdere kleinere, lokale fabriekjes kunnen één grote fabriek vervangen. Reshoring, het verplaatsen van productie van lage lonen landen naar locaties dichtbij de eindgebruiker en vaak regio’s met hogere loonkosten, kan een van de effecten zijn die 3D printen teweeg gaat brengen als de technologie breed wordt opgepikt. De Wereldbank, dat 35 deels geprinte producten onder de loep heeft genomen, concludeert in een recent rapport dat 3D printen misschien tot een verschuiving leidt van een concurrentievoordeel van economieën met overvloed aan kapitaal ten opzichte van economieën met overvloed aan goedkope arbeid.

Niet alleen in Davos staat 3D printen op de agenda. Ook in de Benelux. Op 5 en 6 februari op Prototyping MNE in Kortrijk, op 4 en 5 maart op Rapidpro in Veldhoven. En over twee maanden op ESEF Maakindustrie (17-20 maart) in Utrecht. Vaak zie je beurzen met name de technologie achter 3D printen in de schijnwerper zetten. Het World Economic Forum belicht in het rapport 3D Printing a Guide for Decision-Makers, juist de impact op andere vlakken, zoals belastingheffing (lees daarover dit artikel op 3D Print magazine), de juridische kant en ook de supply chain.

World Economic Forum zet beleidsmakers en CEO’s aan na te denken over de impact van digital manufacturing

Een machine-onderdeel 3D geprint en nabewerkt foor 3D Systems en GF Machining Solutions.

Blijven loonkosten een dominante factor?

Het WEF geeft echter voorbeelden die aantonen dat loonkosten een beslissende factor blijven in de afweging waar je 3D printfabrieken neerzet. Daarbij wordt gewezen op de keuze van Align Technology, producent van dentale beugels. Align Technology verzamelt scandata van tandartsen uit de hele wereld, modelleert deze in Puerto Rico en 3D print de dentale beugels in Mexico. Vanuit dit laatste land worden de producten wereldwijd naar klanten verstuurd, ongeveer 1,6 miljoen stuks elke week. Adidas, dat geëxperimenteerd heeft met twee Speedfactories in Duitsland en de VS, kondigde onlangs aan de Speedfactories te verplaatsen naar twee toeleveranciers in Azië. Het WEF heeft 26 fabrieken wereldwijd geïdentificeerd als fabrieken waar digital manufacturing vandaag al realiteit is.

Align Technology modelleert in Puerto Rico en 3D print welke week 1,6 miljoen dentale aligners in Mexico voor klanten wereldwijd

Agile netwerken van on-demand FabLabs

Nog afgezien van de invloed die dit soort verschuivingen kunnen hebben op belastingheffing, schrijft het WEF dat de toekomstige supply chains korter gaan worden door de komst van digital manufacturing als 3D printen breed wordt opgepakt. Ook andere innovaties, zoals Internet of Things, cloudcomputing en Kunstmatige Intelligentie, beïnvloeden deze trend. Het WEF schetst verschillende scenario’s. Een hiervan is dat de huidige lineaire toeleverketens vervangen worden door agile netwerken van on-demand FabLabs. Als dit concept begint op te schalen, kunnen supply chains ingrijpend veranderen. Het leidt er ook toe dat minder ruw materiaal nodig is, omdat de materiaalefficiency van 3D printen hoger is dan van de bestaande technieken. Bovendien daalt het gewicht – en dus het materiaalgebruik – doordat veel meer met holle structuren wordt gewerkt.

Het 3D printen van spuitgietmatrijzen, zoals op de foto van Loctite, kan behoorlijke invloed krijgen op waardeketens.

Spare parts digitaliseren

Voorraden spare parts aanhouden kan iets uit het verleden worden, is een ander scenario dat de Zwitserse denktank schetst. Het verwijst naar een initiatief van Mercedes Benz, dat voor oudere modellen de reserve onderdelen al on -demand 3D print. Mass customization is een andere trend die deze ontwikkeling kan gaan beïnvloeden. Ook de luchtvrachtsector gaat de impact voelen. Een volumedaling van 2 tot 4 procent zou het geval zijn als 3D printen een niche toepassing blijft. In de transportsector zou echter wel eens een consolidatie kunnen komen als 3D printen op grote schaal wordt ingevoerd. Want dan ondergaan de toeleverketens fundamentele veranderingen, waarbij bestaande knooppunten verdwijnen. Minder vracht, onder andere doordat meer materialen getransporteerd gaan worden wat efficiënter kan dan goederen, zou tot regionale economische verliezen kunnen leiden in lage lonen landen. Tegelijkertijd ontstaan nieuwe kansen die nog niet volledig duidelijk zijn. Denk aan het aanbieden van aanvullende diensten rond 3D printen.

Met de klok mee vanaf links boven: Trumpf vervangt samenstellingen door één 3D geprinte componenten; optimalisatie dankzij digital twin en 3D printen bij HP en Siemens; de invloed van maaktechnologie op de vorm bij Altair; serieproductie 3D metaalprinten bij Desktop Metal.

Oproepen aan politiek en bedrijfsleven

Het World Economic Forum roept in het rapport beleidsmakers op regelgeving te ontwikkelen die de groei van 3D printen ondersteunt in regio’s die lijden onder de veranderingen in de supply chains. Daarnaast geven de samenstellers van het rapport het management van de bedrijven in toeleverketens enkele kritische vragen mee die iedere manager zichzelf zou moeten stellen: welke gebieden in mijn toeleverketen en mijn operationele activiteiten kunnen geraakt worden door 3D printen? Wat moet er veranderen in de design-buy-make-move-fullfil supply chain? Hoe ziet de businesscase eruit en hoe ziet de transformatie er uit voor mijn operationele activiteiten?


Het volledige 3D printrapport van het World Economic Forum kun je downloaden op de website van de denktank.

Foto boven: de AM fabriek zoals EOS die sinds kort aanbiedt

3 gedachten over “WEF 2020: 3D printen kan supply chains behoorlijk opschudden

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest