Teleurstellend, zo bestempelde de VDW deze week de cijfers van de Duitse machinebouwers. Min 22 procent wat de orderintake in 2019 betreft. Marktleider DMG Mori, dat voorlopige cijfers presenteerde in Pfronten, meldt een min van 16% bij de orders. Opvallend – of misschien toch niet – de pijn zit vooral in Duitsland. Internationaal heeft DMG Mori het aanzienlijk beter gedaan. Ook beter dan de andere Duitse fabrikanten.  


Dat de pijn van de sector vooral in Duitsland zit, is zichtbaar in de cijfers van DMG Mori, dat het aandeel orders buiten Duitsland zag toenemen naar 72% van het geheel. De Duits-Japanse machinebouwer sloot vorig jaar voor een totaal bedrag van €2,563 miljard aan orders af (2018: €2,975). In Duitsland daalde de orderintake met 23,4%; internationaal namen de verkopen veel minder sterk af, namelijk met slechts 11,7%. Hiermee doet het concern het veel beter dan de Duitse werktuigmachinebouw als geheel, die namelijk internationaal de orders met 22% zag afnemen en binnenlands met 21%.

Is zwakke machinemarkt vooral een Duits probleem?

De orderintake bij Duitse machinebouwers zit nu op het niveau van 2012.

Bezetting daalt naar 82%

“De vraag naar werktuigmachines verliep afgelopen jaar teleurstellend”, zo zegt VDW directeur Wilfried Schäfer. De zwakke markt begint stilaan zichtbaar te worden in de voorraad onder handen werk. De buffer waar veel machinebouwers afgelopen jaar op konden teren, raakt op. De bezetting is gedaald naar 82%. Bij de VDW begint men zich dan ook enigszins zorgen te maken omdat de orderterugloop eigenlijk in alle markten merkbaar is. Er zijn nauwelijks lichtpuntjes die erop duiden dat de zwakke cyclische vraag en de effecten van de door politiek gestuurde handelsconflicten en de transformatie vanwege klimaatproblemen, voorbij zijn.

Van machinebouwer naar provider geïntegreerde oplossingen

Christian Thönes, bestuursvoorzitter van DMG Mori, toonde zich in Pfronten bij de presentatie van de voorlopige cijfers tevreden. De omzet groeide licht (2% tot €2,7 miljard) en de EBIT marge kwam op een 8,2% uit. “We hebben onze belofte ingelost, ondanks de toenemende economische tegenwind”, aldus Thönes. Hij schrijft het succes toe aan het feit dat DMG Mori zich steeds meer ontwikkelt van een pure machinebouwer naar een provider van geïntegreerde oplossingen voor de maakindustrie. Ook in Pfronten toonde het daar weer nieuwe voorbeelden van, zowel in de vorm van automatisering als digitalisering. Vooral digitalisering wordt snel een alsmaar belangrijker thema in de sector.

De ontwikkeling naar een aanbieder van geïntegreerde oplossingen zorgt ervoor dat DMG Mori minder last heeft van de zwakke vraag dan de totale markt.

Moeilijke markt

Bij DMG Mori ziet men 2020 als een uitdagend jaar. De marktomstandigheden zullen nog slechter worden, waarbij men verwijst naar cijfers van de VDW en Oxford Economics. Opnieuw neemt de Duitse vraag dit jaar af, met een min van 14,5% verwachten de onderzoekers. Internationaal spreken VDW en Oxford Economics nog over een krimp van 0,6%. Gegeven de huidige omstandigheden zullen deze cijfers nog wel eens bijgesteld gaan worden, waarschuwt DMG Mori. In maart, als het de definitieve cijfers presenteert, zal meer duidelijkheid over 2020 worden gegeven.

Opnieuw daling met dubbele cijfers

Bij de VDW rekent men dit jaar met een daling van de productie met 18%, wat alles te maken heeft met het leeglopen van de orders. Pas in de loop van het jaar denkt men dat de orderintake uitbodemt. Dat zal echter onvoldoende zijn voor een heropleving. Daarom zal de productie zich na de komende daling slechts langzaam herstellen.

Van 10 – 13 maart presenteren de Duitse machinebouwers zich op de Metav 2020 in Düsseldorf, de 40e editie van de machinebeurs.

Pin It on Pinterest