Halter Turnstacker BIG

Coronam Mechanische Industrie automatiseert het CNC draaien van zwaardere werkstukken, tot 50 kilogram. Het verspanend bedrijf in Zaandam heeft als eerst de Turnstacker BIG 70 van Halter CNC Automation in gebruik genomen.


Halter CNC Automation heeft op de EMO 2019 de TurnStacker BIG 70 voor het eerst getoond. Dit beladingssysteem is ontwikkeld voor bedrijven die het CNC draaien van zwaardere stukken willen automatiserenen. De robot kan één werkstuk van 50 kilogram handlen of twee van 25 kilogram.

Primeur met Halter TurnStacker BIG 70

Meer flexibiliteit dankzij optie paletbelading

Coronam zocht voor de productie van zwaardere werkstukken een oplossing om méér onbemande spindeluren te maken én tegelijkertijd de flexibiliteit te vergroten. Vanwege dit laatste is gekozen voor de optie paletbelading, die op het systeem aangeboden wordt. De operator kiest tussen beladen vanaf het stapelstation (waarop de producten tot 300 mm rond gestapeld worden) of vanaf een kunststof pallet met rasterplaat (formaat Europallet). Deze pallet heeft dankzij het geïntegreerde nulpuntspansysteem een vaste plek voor de machine. Hierdoor is het programmeren net zo gemakkelijk als bij het stapelstation. Ronald Engel, Technisch directeur: “Door de palletbelading zijn we nog flexibeler. Afhankelijk van de vorm en hoogte van het werkstuk kunnen we op een pallet meer producten kwijt. . Tot ongeveer een meter hoog kunnen we stapelen.”

Snelle dan manueel opspannen

Bij Coronam staat de Halter TurnStacker Big 70 op dit moment aan een Okuma Macturn 550 CNC draaimachine. Afhankelijk van de producten kan de machine nu vijf tot zes uur onbemand draaien. Coronam zet de robot zowel overdag in als in de avonduren. Afgezien van het feit dat de automatisering het werk voor de CNC operators minder zwaar maakt, merkt Ronald Engel dat het beladen met de robot sneller gaat dan manueel opspannen. De CNC operator moet dan immers vaak een kraan gebruiken. “Bovendien maakt de robot geen fouten”, voegt hij er aan toe.

Plug and play automatisering voor zwaardere werkstukken

Wisselen tussen Okuma en Doosan CNC draaimachine

Coronam wil het nieuwe automatische beladingssysteem niet alleen aan de Okuma draaibank inzetten, maar ook aan de nieuwe Doosan Puma V8300M. Zodra deze CNC draaibank voorzien is van een automatische deur en een robotinterface, wordt in de vloer een nulpuntspansysteem voor de pallet aangebracht en kan men met een vorkheftruck of kraan de TurnStacker BIG 70 van de ene naar de andere machine verplaatsen. “Afhankelijk van waar we het robotwerk voor hebben.”

1 gedachte over “Coronam automatiseert draaien zware werkstukken

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest