Made-in-Europe.nu
IMPA Precision
Mede dankzij automatisering draait de productie bij Impa-Precision voor een groot deel verder.

IMPA Precision: focus op onbemand precisie verspanen

IMPA Precision in Helmond heeft de tweede productiecel met DMG Mori machines en automatisering van BMO Automation in gebruik genomen. Voorafgaand aan de investeringen in geautomatiseerd precisiebewerken, heeft IMPA Precision gestandaardiseerd. “In plaats van frezen zetten de medewerkers nu een proces neer. Liever de machine vijf minuten langer laten lopen met een stabiel proces dan proberen sneller te zijn. Door te standaardiseren haal je fouten eruit”, zegt Toine Swaans, technisch directeur.


Nog geen half jaar geleden heeft het Helmonds bedrijf de tweede geautomatiseerde productiecel in gebruik genomen: twee DMG Mori DMU 60 eVo vijfassers, gekoppeld aan een Titanium 180 robotcel van BMO Automation. Deze robotcel is geschikt voor zowel pallet- als producthandling. De twee machines zijn in de basis identiek; één ervan is echter een Linear uitvoering. Dat heeft alles te maken met de positionering van IMPA Precision in het hogere segment qua nauwkeurigheid en de ambitie hierin te groeien. “In de DMU 60 eVo Linear zit het dynamiekpakket”, legt Walther Kokx, sales engineer bij DMG Mori uit.

Flexibiliteit dankzij producthandling

IMPA Precision verwacht dit voorjaar in de nieuwe robotcel 24/7 precisieonderdelen te frezen, die voldoen aan de eisen van Grade 2 reinheid. Het is de tweede robotcel van BMO Automation, de andere is een Titanium 50, eveneens aan twee bewerkingscentra van DMG Mori gekoppeld. De combinatie van pallet- met producthandling in de Titanium 180 cel, zorgt voor veel flexibiliteit. “We proberen productfamilies te combineren, maar door de standaardisatie qua gereedschappen én de flexibiliteit van de robotcel, maken we ook drie of vijf producten onbemand. Daardoor kunnen we snel schakelen. Bij een repeatorder waarvan alles bevroren is, ben je snel aan de gang”, zegt Toine Swaans. In de cel worden product- en pallethandling willekeurig door elkaar toegepast.

Automatisch stellende grijper van BMO Automation

BMO Automation levert de Titanium 180 cel standaard met de in eigen huis ontwikkelde automatisch stellende grijper. De te grijpen maat is gemakkelijk in de software van BMO in te voeren waarna de grijper zichzelf, per individuele job, op de juiste maat instelt. Daarnaast gebruikt men twee type pallets. DMG Mori biedt in de eVo machines vier leidingen aan voor perslucht voor het aansturen van het door BMO aangepaste nulpuntspansysteem en de klem.

Zeer korte ingebruikname tijd

Omdat IMPA Precision de productiecapaciteit op korte termijn nodig had, hebben de engineers van BMO Automation en DMG Mori al in een vroeg stadium zaken op elkaar afgestemd. Nog voor de machine-afname in de fabriek hebben de engineers van BMO Automation de robotcel virtueel gekoppeld aan de beide vijfassers en hebben ze alle koppelingen in de software getest. De machinebouwer en automatiseerder laten hiermee zien dat je ook met twee partijen heel efficiënt een project kunt inrichten. Volgens Toine Swaans heeft deze soepele samenwerking er eveneens toe geleid dat de cel binnen zes maanden na installatie 24/7 precisieonderdelen freest.

Lees het volledige artikel over hoe IMPA Precision de focus op het geautomatiseerd proces legt in Made-in-Europe Solutions Magazine

Pin It on Pinterest