vakopleiding Techniek Cuijk

Om beter aan te sluiten op de productierealiteit van de 65 aangesloten bedrijven, investeert de vakopeiding Techniek Cuijk in uitbreiding van de verspaningsafdeling. Naast een Doosan DVF 5000 5-asser en een Lynx draaimachine, neemt het opleidingsinstituut ook een cobot in gebruik. “24/7 produceren is onderdeel van de productietechnologie in de huidige bedrijven”, zegt directeur Wouter van Raffen.


Dormac CNC Solutions gaat komende zomer een complete CNC productiecel installeren bij de stichting Vakopleiding Techniek Cuijk, die voor 65 maakbedrijven in de regio onder andere CNC-verspaners opleiding. Naast de 5-assige DVF 5000 van Doosan en de Lynx 2100 LYA draaimachine, komt er ook een cobot van Doosan Robotics. De machines worden geleverd inclusief 3D meettaster, geautomatiseerde voorinstelling in de draaimachine, koeling door de spil en gereedschappen en klemmen. En Dormatec levert de oliemistfilters.

vakopleiding Techniek Cuijk

Voldoen aan nieuw kwalificatiedossier

Voor een vakschool is dat een behoorlijke investering. Voor Wouter van Raffen van vakopleiding Techniek Cuijk is het echter veel meer een logische stap, om het onderwijs beter te laten aansluiten op de praktijk in de maakbedrijven waarvoor de leerlingen worden opgeleid. “Wanneer je studenten op MBO-4 niveau 5-assig frezen en meer-assig draaien bij wil brengen en aandacht wilt besteden aan onbemand produceren, dan moet je ook zulke machines in huis hebben. Binnen het nieuwe kwalificatiedossier opgesteld door SBB, een samenwerkingsverband tussen scholen en bedrijfsleven, is vastgelegd op welke onderwerpen opleidingen beter aan moeten sluiten op de productietechnologie die in het huidige bedrijfsleven wordt gebruikt. 24/7 Produceren is daar een onderdeel van. Ook cobottechnologie mag daarom niet ontbreken in ons opleidingsprogramma voor verspaning,”

Onbekendheid met precisietechniek bij VMBO wegnemen

De vakopeiding leidt voor 65 bedrijven in de regio Cuijk en Nijmegen leerlingen op voor precisietechniek, mechatronica, metaalbewerken en elektrotechniek. Zo’n 40 leerlingen volgen de opleiding CNC verspanen. Het budget voor deze investering is vrijgemaakt uit de inkomsten die de vakopleiding krijgt door leerlingen bij de bedrijven te plaatsen. Bij de leveranciersselectie is mede gekeken naar de technologie, de specificaties en de machines die in de regio gebruikt worden. Een van de redenen om voor Dormac CNC Solutions te kiezen is dat de Doosan leverancier zelf aanpassingen kan doen aan machines en zowel de machines als de cobot levert. De installatie vindt deze zomer plaats. In de komende tijd gaat de vakopleiding precisietechniek en verspanen onder de aandacht van de VMBO-scholen brengen om zo de onbekendheid met het vak weg te nemen.

Pin It on Pinterest