Chiron AM Cube

Een van de toepassingen is het herstellen van turbinebladen.

Chiron stapt in de wereld van 3D metaalprinten. Nadat de machinebouwer twee jaar geleden tijdens het Open House een keynote presentatie aan 3D metaalprinten wijdde, vindt in mei de première plaats van de Chiron AM Cube. Tijdens het komend Open House, online wel te verstaan.


Chiron maakt dit bekend in het klantenmagazine speedfactor. Daarin legt Axel Boi, hoofd AM bij Chiron, uit dat de Chiron AM Cube eigenlijk voor een platform staat, opgebouwd uit modulaire componenten waarmee zowel een 5-assige als een 4-assige 3D metaalprinter wordt gebouwd. De eerste variant voor de productie van kubische componenten, de tweede voor as-achtige producten. 

Gebruiksgemak voorop

Een van de uitgangspunten die bij de ontwikkeling voorop heeft gestaan, is het gebruiksgemak voor de doelgroep, de typische Chiron klanten in de machinebouw, gereedschappenproductie, energiesector en aerospace. De AM Cube gebruikt lasdraad en poeder om de producten vanaf de basis op te bouwen, te repareren of om een extra metaallaag op een bestaand product aan te brengen. Laserbron, draadtoevoerunit en koelsysteem zijn buiten de machine geplaatst. Deze modulaire opbouw geeft Chiron mogelijkheden om de machine aan te passen aan klantspecifieke wensen. 

Foto’s: Chiron speedfactor

Oplassen met lasdraad en geen poeder

Chiron heeft gekozen voor het oplassen met lasdraad, die coaxiaal wordt toegevoerd en door de laserstraal wordt gesmolten. Door de coaxiale toevoer van de draad, kan het oplassen in alle richtingen gebeuren. Om oxidatie te vermijden wordt een beschermgas toegepast.

Zwitserse pilotklant

De Duitse machinebouwer heeft al een pilotklant, het Zwitserse Stellba. Dat repareert onder andere componenten voor water-, stoom en gasturbines en brengt extra metaallagen op deze onderdelen aan. Het Zwitserse bedrijf heeft al ervaring met additive manufacturing en beschikt in de vestiging in Dottikon over een XXL-installatie (tot 10 ton werkstuk gewicht en 7500 mm lengte) voor het oplassen van een extra materiaallaag. Daar is nu de Chiron AM Cube aan toegevoegd.

Chiron AM Cube
Een van de toepassingen is het herstellen van turbinebladen.

De eerste fysieke beurs die op de agenda van Chiron staat is de AMB in september in Stuttgart.


Pin It on Pinterest