Sinds het beurzen- en open huizen seizoen van dit voorjaar abrupt is afgebroken door de uitbraak van het Coronavirus, neemt het aantal online initiatieven toe. Maar niet iedereen gelooft hierin, laat de Duitse brancheorganisatie voor beurzen Auma weten. Hoewel bijna een kwart van de deelnemers aan een enquête momenteel op virtuele marktplaatsen actief is, zegt 99 procent dat persoonlijk contact en rechtstreeks netwerken significante voordelen van beurzen zijn.


De Duitse beurzenindustrie is midscheeps geraakt door de uitbraak van het Covid-19 virus. Eerder al waarschuwde de sector dat het niet doorgaan van vele grote evenementen, zoals de Metav 2020, de Hannover Messe en bijvoorbeeld een kleinere sectorbeurs zoals RapidTech in Erfurt, een schadepost van €3 miljard oplevert. Nu het duidelijk wordt dat het nog wel enige tijd gaat duren voordat vakbeurzen op gang komen, wijken exposanten uit naar de onlinewereld met virtuele evenementen, zoals in Nederland BMO Automation doet dat nu wekelijks op vrijdagmiddag op Youtube een live presentatie organiseert. Of DMG Mori dat versneld online first wil doorvoeren in tal van aspecten van de bedrijfsvoering. 

Auma onderzoekt of exposanten virtuele evenementen als alternatief zijn voor fysieke beurzen

De Hannover Messe, gepland voor volgende week, is definitief verschoven naar 2021.

Rechtstreeks contact onvervangbaar

Brancheorganisatie Auma heeft onder zo’n 500 exposanten onderzocht hoe ze beurzen waarderen ten opzichte van digitale instrumenten. Het merendeel van de exposanten die hebben meegedaan, ziet volgens Auma wezenlijke voordelen in het persoonlijke contact dat een beurs oplevert. 95 procent noemt het voordeel dat medewerkers potentiële klanten direct kunnen adviseren. 82 procent noemt de authentieke productpresentatie als een voordeel van een fysieke beurs. Het feit dat je alle vijf de zintuigen kunt prikkelen, is voor hen een overtuigend pluspunt van een fysieke beurs ten opzichte van een virtueel event. 

Geen zwart-wit verhaal

Volgens Auma tonen de antwoorden duidelijk aan dat bedrijven bewust zijn van het feit dat beursdeelname hen de mogelijkheid biedt zich te onderscheiden. Dit betekent overigens niet dat het een zwart-wit verhaal is; een alles of niks aanpak. Bijna twee op de drie deelnemers zet ook digitale instrumenten in, de helft gebruikt online advertising, bijna een op de vier is actief op virtuele marktplaatsen. “Maar dit is voor de exposanten geen reden om af te zien van de klassieke vakbeurs”, meldt Auma in een toelichting op de onderzoeksresultaten. “Vooral de beperkte functionaliteiten, veroorzaakt door technische problemen, zorgt ervoor dat bezoekers rechtstreeks contact willen met echte personen en producten.”

Wat betreft de maakindustrie moeten we in de Benelux nog even geduld hebben tot september. Als het goed gaat, kun je dan van 1 – 4 september in Utrecht terecht op de TechniShow / ESEF en twee weken later (15-19 september) op de AMB in Stuttgart. 

Pin It on Pinterest