Made-in-Europe.nu

Picanol test technologie om safe te werken in Coronatijdperk

Weefmachinefabrikant Picanol test drie technologische oplossingen om medewerkers en bezoekers te beschermen tegen Covid-19 besmetting. De oplossingen, onder andere om social distancing op de werkvloer te waarborgen, zijn ontwikkeld door Flanders Make. Ook andere bedrijven kunnen gebruik maken van deze producten.


Picanol in het Vlaamse Ieper gaat vanaf volgende week met 80 medewerkers een van de social distancing systemen testen in de fabriek. De fabrikant van weefmachines voor de tapijtindustrie is betrokken geweest bij de ontwikkeling ervan. Elke medewerker met een job die veel aandacht voor social distancing vereist, draagt een klein apparaat rond de hals. Dit geeft een geluidssignaal zodra iemand te dichtbij komt. Dit nieuwe toestelletje bevindt zich dus dicht bij de mond, het ideale uitgangspunt om de afstand te meten. Zo kunnen ook operatoren in de productie veilig aan het werk; medewerkers worden geholpen om oplettend te blijven en elkaar te corrigeren.  

Infraroodmeting en slimme camera 

De twee andere systemen meten iemands lichaamstemperatuur bij het binnenkomen van het bedrijf. Met een infrarood meting kun je grote groepen mensen snel screenen. Bij twijfel wordt een thermometer gebruikt. Het derde systeem is bedoeld voor ruimten waar veel mensen samen kunnen komen, zonder dat deze het waarschuwingsapparaat voor in de productie dragen. Camera’s registreren hoe ver mensen van elkaar afzijn. Is deze afstand te klein, dan klinkt een waarschuwingssignaal. Omdat de beelden niet worden opgenomen en mensen niet herkenbaar in beeld zijn, voldoet het systeem aan de privacywetgeving.  

Boost voor de industrie 

Flanders Make heeft 1 miljoen euro geïnvesteerd iun R&D capaciteit om oplossingen te ontwikkelen in de Coronacrisis. Daarmee wil men de economische schade van de crisis beperken door bedrijven oplossingen aan te reiken waardoor ze kunnen werken met in achtneming van bijvoorbeeld social distancing. “Om deze moeilijke periode door te komen, hebben onze top-onderzoekers op zeer korte termijn nieuwe technische oplossingen ontwikkeld om bedrijven te helpen om hun productie en andere activiteiten zo snel en zo veilig mogelijk voort te zetten. Zo willen we onze industrie en onze economie een positieve boost geven”, zegt Urbain Vandeurzen, voorzitter van Flanders Make. 

De foto’s verduidelijken de oplossingen die Flanders Make heeft ontwikkeld samen met de industrie om veilig te werken in het Coronatijdperk.

Pin It on Pinterest