Made-in-Europe.nu
umati

VDW en VDMA slaan handen ineen voor umati

De VDW bundelt de krachten met de VDMA om de ontwikkeling van de universele interface umati te verbreden. Meer dan 30 verschillende werkgroepen van de VDMA, zoals robotica, zijn al aan de slag gegaan om ook voor de communicatie van hun toepassingen terug te vallen op de interface, waarvoor de Duitse machinebouwers drie jaar geleden het initiatief hebben genomen. In de loop van dit jaar wordt de eerste gezamenlijke OPC UA Companion Specification for Machinery gepubliceerd.


Dat hebben de Duitse werktuigmachinebouwers én de machine- en installatie bouwers samen bekend gemaakt tijdens een online persconferentie. Eigenlijk hadden ze op de Metav met het nieuws naar buiten willen komen, inclusief showcases. De machinebeurs in Düsseldorf is echter omwille van de uitbraak van het Coronavirus verschoven naar voorjaar 2021. “We denken nu dat de AMB in Stuttgart, in september, de eerste beurs zal zijn waar we de vooruitgang kunnen laten zien”, aldus Wilfried Schäfer, directeur van de VDW. 

Wereldtaal voor de machine-industrie umati komt najaar 2020 beschikbaar

Verbreding interface belangrijk

Umati is een standaard interface, gebaseerd op OPC UA, ontwikkeld om de werktuigmachines gemakkelijker te koppelen aan software om zo relevante data uit te lezen, inzichtelijk te maken en daarmee Industrie 4.0 oplossingen te realiseren. Het vocabulair, zo bestempelt Hartmut Rauen, adjunct directeur VDMA, umati; OPC UA is de standaard. Wilfried Schäfer zegt dat er veel interesse voor umati bestaat van buiten de machinebouw. “Begrijpelijk, want maakbedrijven hebben een mix van productietechnologie in huis. Als al die technieken in een gemeenschappelijk ecosysteem passen, scheelt dat veel tijd en geld. Dat opent een enorm potentieel voor nieuwe projecten die tot nog toe economisch niet rendabel waren.”

Hartmut Rauen (foto Team Uwe Nölke | Fotografie)

In de herfst eerste Companion Specification beschikbaar

17 sectororganisaties met daarbinnen meer dan 30 werkgroepen binnen de VDMA hebben umati aanvaard. Daaronder zijn sinds enige tijd niet alleen de fabrikanten van werktuigmachines, maar ook robotfabrikanten, producenten van meetsystemen, elektrische aandrijvingen, machine vision, kunststof en rubbers machines et cetera. Hartmut Rauen: “Dit jaar publiceren we de eerste Companion Specification. Hiermee maken we met de industrie 4.0 beweging een beslissende stap omdat we dan één wereldtaal hebben voor machines. We kunnen nu plug and produce uitdragen in de hele wereld.” De specificaties zullen in de late herfst van dit jaar worden gepubliceerd; de eerste commerciële producten worden dit jaar nog verwacht, aldus VDW directeur Wilfried Schäfer.

VDW-directeur Wilfried Schäfer (foto Uwe Nölke).

Ook Aziatische machinebouwers sluiten zich bij umati aan

Sinds de Duitse machinebouwers op de EMO 2017 het initiatief voor umati hebben genomen, is de VDW erin geslaagd om internationale partijen van buiten Europa te laten aansluiten. “De nieuwe partners in de joint working groups komen uit zowel Europa als Azië, aldus Schäfer. Vanuit Japan is bijvoorbeeld Okuma toegetreden tot een van de werkgroepen, net als Fanuc en Mitsubishi. “De grote Japanse fabrikanten zijn allemaal lid geworden van umati.” Hartmut Rauen zegt nog nooit een thema te hebben gezien dat zo intensief door internationale partijen wordt opgepakt als umati. “Er is een enorm engagement omdat iedereen het idee om een plug and produce oplossing aan te kunnen bieden als een enorme kans ziet.” 

umati

Communicatie met MTConnect

Ook met de VS wordt gesproken. In elk geval is communicatie mogelijk tussen een machine met umati aan boord en een machine met MTConnect, de Amerikaanse standaard. 

Nu de twee organisaties gezamenlijk hun schouders onder umati zetten, wordt umati meer het merk en label voor de internationale machine- en installatiebouw community. 

5 comments

Pin It on Pinterest