Easyfairs Nederland werkt aan de 1,5 meter beurs. De beursorganisator van onder andere Metavak ontwikkelt een protocol om voldoende afstand te houden op de beurs. Ook wordt overwogen dat bezoekers vooraf een time slot moeten reserveren.. “Er zijn industrieën die tot 40 procent van hun jaarlijkse omzet realiseren op beurzen. Ook voor andere dienstverleners is een beurs onmisbaar, denk aan de standbouwers”, zegt Jeroen van Hooff, CEO van Easyfairs Nederland, om het belang van beurzen te onderstrepen. 


Het voorjaar was voor de beursorganisatoren eigenlijk al voorbij voordat het op gang was gekomen. Dat vakbeurzen niet zijn doorgegaan, is inmiddels geaccepteerd. Easyfairs Nederland wil het beursseizoen voor dit najaar echter absoluut redden en gaat daarom de evenementen inrichten volgens de 1,5 meter samenleving, het nieuwe normaal volgens de Nederlandse overheid. “Door het coronavirus hebben wij al meer dan 30 events noodgedwongen moeten verplaatsen of annuleren. De gevolgen zijn enorm. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze exposanten, bezoekers, partners en leveranciers. Wij verwachten dat de 1,5 meter-samenleving voorlopig de norm blijft en daarom gaan wij aan de slag om onze events op die manier in te richten”, aldus Jeroen van Hooff.

Verschillende protocollen

Hoe ziet een veilige vakbeurs er in de 1,5 meter economie uit? Easyfairs werkt aan verschillende protocollen. Bijvoorbeeld het verruimen van de beursindeling, zodat de gangpaden breder worden en er extra ruimte ontstaat op plekken waar eerder drukke bezoekersstromen bijeen kwamen. Daarnaast overweegt de beursorganisator om time slots voor de bezoekers in te voeren. Jeroen van Hooff: “Dat zou betekenen dat bezoekers zich gaan registeren voor een bepaald time slot, waarbij we de openingstijden eventueel gaan verruimen indien dit noodzakelijk en mogelijk is. Het voordeel van werken in time slots is dat iedereen de tijd en ruimte krijgt om op een veilige manier met elkaar in gesprek te gaan.”

Wordt de Metavak in Gorinchem een van de 1,5 meter beurzen?

Smartbadgesysteem voorkomt fysiek contact

Het smartbadgesysteem dat de beursorganisator al langer hanteert, blijkt nu een uitkomst te zijn om fysiek contact door het uitwisselen van visitekaartjes of brochures te vermijden. Elke bezoeker krijgt na afloop een e-mail met daarin een overzicht van de exposanten die zijn badge hebben gescand. Easyfairs wil in september weer starten met beurzen, die dan op een veilige manier binnen de regels van de 1,5 meter economie kunnen plaatsvinden.

Foto: Het Demoplein op de Metavak; dit zit er in de 1,5 meter economie voorlopig niet in.

Pin It on Pinterest