Nederland is voor de Duitse machinebouwers een lichtpuntje in de wereld. Nederland is een van de zes top 15 markten waar de Duitse machinebouwers in het eerste kwartaal hun orderintake zagen groeien. Wereldwijd zagen ze de orders met een kwart afnemen. Daarmee heeft de machinemarkt de glijvlucht die in 2018 op gang kwam, voortgezet.


De VDW meldt dat de orderintake bij de Duitse machinebouwers in het eerste kwartaal met 25% is gedaald. De orders uit het binnenland namen met 22% iets minder sterk af dan in de rest van de wereld, waar een min van 27% werd opgetekend. VDW directeur Wilfried Schäfer wijst erop dat de Q1 cijfers nog lang niet het volledige effect van de Coronacrisis weerspiegelen. “Het duurt enkele maanden voordat het volledige effect hiervan zichtbaar wordt.” Afgelopen kwartaal heeft de 12-maands gemiddelde waarde van nieuwe bestellingen het niveau bereikt van rond 2007; absoluut gezien is de sector terug op het niveau van 2004/2005, toen de industrie net hersteld was van de Dotcomcrisis. De orderomvang bevindt zich wel nog altijd ver boven het niveau van midden 2009.

Zes groeimarkten

Er zijn echter zes markten in de top 15 waar de Duitse machinebouwers in de eerste maanden van dit jaar juist méér orders wisten binnen te halen. Naast de VS, Mexico, Rusland, Japan en Canada is dat in Nederland het geval geweest. Een woordvoerder van de Duitse machinebouwers laat desgevraagd weten dat de groei te danken is aan één grote order, die het beeld enigszins vertekend. “Maar ook zonder deze order zou het orderniveau in Nederland op zijn minst stabiel zijn geweest”, zegt Sylke Becker, hoofd mediarelaties bij de VDW. Redenen waarom de Nederlandse markt stabiel is, zijn niet specifiek te benoemen. Dit is echter al enkele jaren het geval.

Verspaning dubbel zo hard geraakt

Wie dieper op de globale cijfers inzoomt, ziet dat de orderintake bij de verspanende machines twee keer zo sterk daalt als bij de plaatbewerking. Dit komt doordat deze laatste sector meer projectgedreven is, wat bijvoorbeeld tot uitdrukking komt in de grote order die het Nederlandse cijfer sterk beïnvloedt. Een lichtpuntje ziet de VDW overigens al in de cijfers van maart. In die maand zijn de bestellingen in Duitsland met 4% gestegen. En voornamelijk doordat er meer bewerkingscentra en persen werden gekocht.

Omzet verder omlaag

De orderintake bij de Duitse machinebouwers daalt nu al geruime tijd. Dat wordt ook zichtbaar in de omzet, die in Q1 met 18% daalde. Dat is volgens Schäfer precies zoals eerder voorspeld. Hij voegt er wel aan toe dat de cijfers een vertekend beeld geven. “Ondertussen is wel duidelijk dat de volledige uitwerking van de daling van de orderintake nog niet zichtbaar is. Uiteindelijk zal de impact nog sterker zijn.” Tussen januari en april 2020 lag de bezettingsgraad bij de machinebouwers namelijk op 64%, een daling met liefst 18 procentpunten sinds eind 2019. Wilfried Schäfer verwacht dat de markt na de zomer zal gaan verbeteren. Dan worden lockdownmaatregelen verder afgeschaald en keert de productie terug naar normaal. “Dat zal beslissend zijn voor waar de industrie aan het eind van dit jaar zal staan.”

Pin It on Pinterest