BCN3D

Danobat group neemt samen met moederbedrijf Mondragon Corporation een belang in de Spaanse startup BCN3D, fabrikant van FDM 3D printers. De machinebouwer motiveert deze stap door te zeggen dat men diversificatie in het aantal maaktechnologieën zoekt. Samen gaat men ook onderzoek doen naar 3D metaalprinten met de filamentprinters van de Spaanse startup.


Het Spaanse BCN3D is een jonge speler in de AM-industrie, voortgekomen uit het onderzoeksinstituut van de Technische Universiteit van Catalonië in Barcelona. Het bedrijf richt zich op nauwkeurige toepassingen en sectoren waarin het om onderdelen gaat die een zekere belasting kunnen ondergaan.

Machinebouwgroep ziet investering als strategische stap voor transformatie van de maakindustrie

Strategische investering

De stap van Danobat, bekend om de grote CNC metaalbewerkingsmachines (onder andere de portaalmachines van Soraluce) lijkt misschien vreemd. De Spaanse Mondragon Group doet dit evenwel vanuit een strategische visie. Via het eigen investeringsfonds koopt de groep aandelen in bedrijven die oplossingen ontwikkelen voor de transformatie van de maakindustrie. “Deze stap past in onze strategie om ons het palet aan maaktechnologieën te diversifiëren”, zegt Nerea Aranguren, innivatiedirecteur bij de groep. Met het aandeel wil men van dichtbij de ontwikkeling van AM kunnen analyseren.

Nieuwe R&D agenda

Het gaat om meer dan een financiële transactie. Binnen het raamwerk van de overeenkomst heeft BCN3D samen met het onderzoekscentrum van Mondragon Corp, IDEKO, een nieuw R&D plan opgesteld. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat men gezamenlijk de mogelijkheden van metaalprinten met filament printers gaat onderzoeken. BCN3D verbreedt hiermee het materiaalportfolio, dat tot nog toe bestaat uit polymeren.

Met de nieuwe investeringsronde, waaraan ook nog andere partijen meedoen, heeft BCN3D in totaal € 2,8 miljoen opgehaald. Hiermee staat het in de top 10 van investeringen in Spaanse startups dit jaar. Bij BCN3D werken enkele Nederlanders, zoals Iris Smeekes als marketing manager en Britt Timmermans als Regional Manager.

1 gedachte over “Danobat neemt belang in Spaanse 3D print startup BCN3D

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest