scalmalloy

Heel wat F1-fans zijn bij dat het seizoen eindelijk start. Wie daar ongetwijfeld ook blij mee is, is APWorks. De FIA heeft namelijk Scalmalloy, een hoogsterkte aluminium voor 3D metaalprinten, goedgekeurd voor toepassingen in F1 wagens. Scalmalloy is een materiaal dat ontwikkeld is door APWorks samen met moederbedrijf Airbus.


Sclamalloy is een aluminium-magnesium-scandium legering, die zich onderscheidt door de mechanische eigenschappen als het materiaal wordt gebruikt voor addiitve manufacturing. De aluminiumlegering heeft dan een zeer hoge treksterkte (UTS 520 MPa) en rekgrens (480 MPa). Door de lage dichtheid van het materiaal vertoont het uitstekende specifieke eigenschappen; ze overtreffen die van andere aluminiumlegeringen. Scalmalloy blijft ook goed vervormbaar (elongatie 13%) en is van nature zeer corrosiebestendig. Door de stabiele microstructuur is het amper gevoelig voor thermische veroudering.

High performance toepassingen

Scalmalloy dankt deze eigenschappen aan het feit dat het materiaal speciaal werd ontwikkeld voor additive manufacturing, het eerste ter wereld. Door de goede eigenschappen leent de legering zich goed voor high performance toepassingen, zoals in luchtvaartindustrie maar ook in de automobielindustrie. Hoge sterkte en lage dichtheid zijn twee ingrediënten voor topologisch geoptimaliseerde lichtgewicht componenten. Daarmee kan men de massa beter verdelen binnen de regels van gewichtsbeperking die sportfederaties zoals de FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) opleggen. De FIA heeft de legering toegevoegd aan de lijst van AM materialen die zijn toegestaan in de Formule 1.

Winglet voor F1 wagen

Jonathan Meyer, Chief Product Officer bij APWorks, zegt dat Scalmalloy nog steeds met kop en schouders boven andere metalen voor AM uitsteekt. “We kijken al naar verbreding van de toepassingen nu motorsportklanten vertrouwen in Scalmalloy beginnen te krijgen.” Een zo’n toepassing is een aerodynamische winglet voor een F1 racewagen, die APWorks al ontwikkeld heeft. Benieuwd welke teams hiermee aan de slag gaan. Additive manufacturing maakt echter bij praktische alle F1-teams deel uit van het technologie portfolio.

Pin It on Pinterest