RVS Clean neemt Ecoclean dampontvettingsinstallatie voor Grade 2 in gebruik

RVS Clean heeft dit voorjaar de EcoCcore dampontvettingsinstallatie van Ecoclean voor Grade 2 reiniging in gebruik genomen. Een belangrijke stap van het jonge bedrijf, voortgekomen uit de reinigingsactiviteiten van RVS Finish. Echter beslist niet de laatste stap, zegt Driek Brouwers, bedrijfsleider. Hij werkt alweer aan vervolgplannen: RGA-meting. Doorlooptijd is immers bijna net zo belangrijk als het reinigingsniveau zelf.


Terwijl half Nederland stillag vanwege de intelligente lockdown, heeft RVS Finish de Grade 2 reiniging in eigen huis opgestart. De nieuwe Ecoclean dampontvettingsinstallatie is sinds kort operationeel. De kroon op de samenwerking tussen het Brabantse bedrijf, Ecoclean en Safechem dat de chemicaliën levert. Driek Brouwers gebruikt liever het woord partner dan leverancier. “We zoeken altijd partners die meedenken, die willen samenwerken.”

Hogere eisen, veranderende markt

Dat geldt zeker bij deze investering. RVS Clean zet hiermee de stap van Grade 4 reinigen naar Grade 2 reinigen van precisieonderdelen. Omzetgroei is niet het primaire doel, geeft Brouwers aan. “Omzetgroei is het resultaat van de investeringen. Toen we zeven jaar geleden begonnen met Grade 4 reinigen, was dat science. We hebben veel moeten leren, zelf kennis opbouwen. Nu koop je een goede installatie en ben je bij wijze van spreken klaar.” Driek Brouwers ziet dat klanten momenteel zelf investeren in Grade 4 reinigingssystemen omdat ze doorlooptijd willen winnen en omdat de reiniging op dat niveau eenvoudiger is geworden. Daarom moest het reinigingsbedrijf wel de volgende stap zetten. Het is de eerste EcoCcore dampontvettingsinstallatie van Ecoclean in de Nederlandse markt. “Het onderlinge vertrouwen is gegroeid door de samenwerking. Ecoclean en Safechem werken al lang samen; ze lopen voorop met de chemie.” Wat mee de doorslag heeft gegeven bij de keuze voor de Duitse producent van technische reinigingssystemen, is de openheid. Voor de machine staat een rollenbaan voor het geautomatiseerd transport van de trays met producten. Deze eindigt in de Klasse 5 cleanroom van RVS Finish. Ecoclean levert voor de machine zelf ook een rollenbaan, maar RVS Finish heeft deze zelf laten bouwen bij Q-Fin, een van de zusterbedrijven in de Bax Groep. Dat heeft te maken met de plannen voor komend jaar. In 2021 verhuist men naar de overzijde van de straat, waar veel meer ruimte beschikbaar komt. “Daar willen we de rollenbaan verlengen met aftakkingen, zodat we de onderdelen direct naar de juiste inpaktafel of assemblagetafel in de cleanroom kunnen sturen”, legt Driek Brouwers uit.

Geavanceerd transportsysteem

Zelf bouwen geeft komend jaar de mogelijkheid om het systeem helemaal op maat te maken. Bovendien is nu gekozen voor een meer geavanceerd transportsysteem, waarbij de operator de tray op de band zet en het transport vanaf dat moment volledig geautomatiseerd gebeurt, zonder risico op contaminatie door eventuele verontreinigingen. In plaats van de standaard transportwielen, gebruikt RVS Clean een systeem met banden waarbij het station de tray overneemt van het vorige station. Zo voorkomt men dat eventuele verontreinigingen meegevoerd worden tot in de cleanroom. Omdat in de tunnel boven de rollenbaan overdruk is, blijven de gereinigde producten schoon, ook als ze gedurende de nacht in de cleanroom op de transportbaan blijven staan. Hierdoor kan men ’s avonds reinigen zonder dat iemand aanwezig moet zijn.

Controle over elke stap

Grade 2 reinigen vergt controle over elke stap in het proces. Voor Driek Brouwers begint dit al bij het proces van de klant. “Communiceren met klanten is belangrijk. Hun proces moet in orde zijn, maar we moeten ook hun productfilosofie weten om mee te kunnen gaan.” RVS Clean laat klanten de te reinigen onderdelen direct in trays plaatsen, om de kans op beschadiging tijdens transport te vermijden. Bij nieuwe producten vindt er altijd een ingangscontrole plaats, omdat het belangrijk is te weten welke verontreinigingen op het product zitten. Dat bepaalt welk van de 15 reinigingsprogramma’s die tot nog toe zijn samengesteld, gekozen wordt. “Om fouten te voorkomen was de scanoptie die Ecoclean biedt voor ons belangrijk. Daarmee sluiten we een foutkans uit.” Zitten er teveel verontreinigingen op de onderdelen, dan doet RVS Clean eerst een voorreiniging in de traditionele reinigingsbaden. Daarmee voorkomt men eveneens dat emulsies of oliën op het product tot een verontreiniging van de chemicaliën in de Ecocleanmachine leiden. Het dampontvettingssysteem reinigt zichzelf. “De gereinigde afvalstoffen worden uit de reinigingschemicaliën gehaald die dan weer opnieuw kan worden gebruikt. De chemicaliën worden dus nooit vervuild”, legt de bedrijfsleider van RVS Finish uit. Wel zal de werking iets minder effectief worden. Daarom is voorreiniging bij sterk vervulde producten aan te raden en wordt de vloeistof dagelijks gecontroleerd. Daarnaast wordt door Safechem maandelijks de vloeistof ook gecontroleerd. In principe moet het bad meer dan een jaar meegaan.

Ook snelle grade 2 reiniging

Voor een servicebedrijf, wat RVS Clean is, geldt snelheid naast de kwaliteit als een van de onderscheidende eigenschappen. “Onze handel zit achteraan in de keten. Wij moeten de vertragingen bij klanten goed maken”, zegt Driek Brouwers. Bij een goede planning, gaan ook bij de nieuwe installatie de grade 2 gereinigde componenten na 24 uur terug naar de klant. “We plannen de machine echter nooit vol, want we weten dat een kwart van de orders onaangekondigd komt. Voor spoed moet je capaciteit vrijhouden.” De nieuwe reinigingslijn heeft voorlopig nog voldoende capaciteit. Het gaat nu vooral om ervaring opdoen, zegt Brouwers. “De eerste fase was voorbereiden, implementatie van de machine en optimaal inrichten. In de tweede fase gaan we leren en in de derde fase bundelen we alles, dan gaan we ook klanten trainen.”

Doorlooptijd verkorten

Ondertussen kijkt hij alweer vooruit naar de volgende stap. Op dit moment richt RVS Clean zich op Grade 2 surface reiniging; later wil men ook componenten Grade 2 Vacuum gaan reinigen. Hiervoor is een RGA-meting noodzakelijk en dat vereist het uitstoken van de producten om zeker te zijn dat elke organische verontreiniging echt verwijderd is. Snelheid is de belangrijkste drijfveer achter deze volgende stap. Driek Brouwers: “Klanten gaan zelf Grade 4 reinigen omdat ze doorlooptijd willen verkorten. Daarom zetten wij nu de stap naar Grade 2. Maar voor restgasmetingen zijn we nog steeds afhankelijk van anderen. Daarom willen we ook die technologie in eigen huis halen omdat we dan nog beter, sneller en klantvriendelijker kunnen reageren.”  

Pin It on Pinterest