ecocooling

Is de combinatie van geïoniseerde en gekoelde lucht een goed alternatief voor koelsmeermiddelen? Een alternatief dat geen invloed heeft op het milieu en andere problemen die emulsies opleveren, voorkomt? Ja, zegt het team achter EcoCooling. Het Finse bedrijf zoekt een industriële partner om de techniek die de afgelopen tijd is getest, commercieel in de markt te zetten.


De wereldmarkt van metaalbewerkingsvloeistoffen wordt dit jaar geschat op ongeveer $12 mld. Het is een gestaag groeiende markt. Immers: de wereldmarkt voor machinale bewerkingen blijft gestaag groeien. Volgens Leo Hatjasalo, mede-oprichter en CEO van EcoCooling, willen veel werkplaatsen echter af van de vloeistoffen. “Velen hebben geprobeerd een oplossing te vinden voor het probleem, maar met slechte resultaten.”

Schoon en milieuvriendelijk

EcoCooling denkt wel een goede oplossing te hebben ontwikkeld. Dat is eigenlijk het resultaat van resultaat van langdurig, interdisciplinair onderzoek en ontwikkeling door hetzelfde team dat de technologie ontwikkelde achter Amazons aan de voorzijde verlichte Kindle-apparaten. Nu heeft de groep (bestaand uit wetenschappers, ingenieurs en ervaren zakenmensen van verschillende disciplines) een droge, schone en milieuvriendelijke methode ontwikkeld voor het smeren van metalen werkstukken met geïoniseerde en gekoelde lucht Emulsies worden hierdoor overbodig. Men kan het systeem toepassen op de hardste bekende metalen zoals chroom, titanium en wolfraamcarbide.

ecocooling
Dit is wat er gebeurt bij het gebruik van de EcoCooling technologie.

Koelen met lucht en ionen

Het systeem bestaat uit een typische luchtcompressor, een droge luchtkoeler en een geïntegreerde elektronisch gestuurde unit voor het ioniseren van de droog gekoelde lucht.  Leo Hatjasalo legt uit hoe het concept werkt: “De geïoniseerde lucht dringt binnen in de snijzone en vormt een droog smeermiddel. Dat verlaagt de wrijvingskrachten en vermindert zo de warmte die ontstaat. Tevens versnelt het het ontstaan van een oxidelaag.” Het proces is wereldwijd gepatenteerd. EcoCooling heeft al in 1989 de rechten en de patenten op de basistechnologie verworven. Daarmee heeft het team de afgelopen decennia geëxperimenteerd, getest en ontwikkeld. Momenteel is EcoCooling bezig met het valideren zodat alle type werktuigmachines ermee kunnen werken.

Voordelen: ecologisch en economisch

Het systeem biedt meerdere voordelen, legt de Fin uit. Naast het ecologische aspect, zoals het minimaliseren van de CO2 uitstoot doordat er geen olie wordt gebruikt, zit er een economische kant aan. Kosten voor koelsmeermiddelen worden uitgespaard. “Aangezien metalen stukken niet besmet zijn door enige vloeistof, kunnen ze volledig worden gerecycled zonder ze schoon te hoeven maken”, voegt hij er nog aan toe. Anders gezegd: kostbare en complexe reinigingsprocessen zouden hiermee overbodig worden. Daarnaast kunnen vaak hogere snijsnelheden worden aangehouden en vermindert de gereedschapslijtage.

Klaar voor uitrol naar de markt

EcoCooling heeft de voorbije jaren het systeem in verschillende veeleisende toepassingen getest. Deze praktijktesten tonen de besparingen én de goede resultaten van het verspaningsproces. “Wij zijn ook van plan het systeem te integreren zodat het verschillende CNC-machinegereedschap kan gebruiken, en om optimale oplossingen te creëren voor alle machinegereedschap en werkplaatsen”, zegt Hatjasalo. In principe kan het compacte systeem geïntegreerd worden in zowel frees- als draaimachines, ook oudere types.
<!– /* Fo

Het ervaren team achter EcoCooling is gedeeltelijk hetzelfde team dat de technologie ontwikkelde voor het aan de voorzijde verlichteing van Amazon Kindle-apparaten. Van links naar rechts: Juha Hatjasalo, Leo Hatjasalo, Jori Oravasaari en Jarmo Maattanen

Om deze vervolgstap te kunnen maken zoekt het Finse bedrijf een partner met een industriële achtergrond. Oy ECE EcoCooling Engineering Ltd is onderdeel van een portoflio van Finse high-tech bedijven.

Pin It on Pinterest