Lasertec 6600 3D hybrid

DMG Mori gaat nog groter 3D metaalprinten. De Japanse tak van de machinebouwer heeft de nieuwe Lasertec 6600 3D hybrid gepresenteerd. Het gaat om een frees-draaicentrum met 3.702 mm tussen de centers én een groot bereik voor het additief opbouwen van typische AM-features. DMG Mori ziet toepassingen voor deze groot formaat AM-hybridemachine in onder andere de energiesector en ruimtevaartindustrie.


De basis van Lasertec 6600 3D hybrid is een 5-assig freesdraaicentrum met een B-as en dubbele C-as (overnamespil). Hierdoor kan de complete metaaldepositie in één opspanning gebeuren. Dat betekent in dit geval dat op een werkstuk van maximaal 1.010 mm diameter en een lengte van 3.702 mm features op bijvoorbeeld een as of een basiswerkstuk geprint kunnen worden. Omdat de AM-nozzle op de B-as zit (gereedschapspindel), kan ook op de kopse kant van het werkstuk additief metaal worden aangebracht. De verplaatsing in de Y-richting is namelijk maximaal 3.890 mm.

AM van productieonderdelen

In een persbericht zegt DMG Mori dat het met de nieuwe groot formaat AM-hybridemachine de mogelijkheden van additive manufacturing verlegt naar de productie van functionele onderdelen. AM blijft niet langer beperkt tot prototypes. Dat is niet alleen te danken aan de grote afmetingen maar eveneens aan de gekozen DED (Directed Energy Deposition) technologie, waarbij in dit geval metaalpoeder gesmolten worden met de energie van de laserstraal. Hierdoor ligt het opbouwvolume veel hoger dan bij poederbed gebaseerde metaalprinters. De poedertoevoerunit staat aan de voorzijde van de machine. In één werkstuk kunnen verschillende legeringen worden gebruikt.

Single- of multi-jet nozzle

Kopers kunnen kiezen tussen de standaard single nozzle AM-kop of de multi-jet nozzle. Deze laatste is goed voor een groter volume metaalpoeder dat wordt gesmolten. Het nadeel is wel dat multi-jet nozzle sneller zal botsen met het werkstuk. Omdat de machine over een automatisch magazijn voor de AM-nozzles beschikt, kunnen beide koppen afgewisseld worden om de maximale opbouwsnelheid te halen. Zodra ze in de volledig dichte ruimte zijn opgeslagen, wordt de AM-kop beschermd tegen spanen en koelsmeermiddel.

Raketmotor compleet bewerken in één opspanning

Het nabewerken gebeurt in dezelfde opspanning met de 5-assige freeskop. De Japans-Duitse machinebouwer ziet onder andere toepassingen voor de Lasertec 6600 3D hybrid in de ruimtevaartindustrie voor het 3D printen van onderdelen voor raketmotoren. Ook de olie- en gasindustrie evenals de luchtvaartindustrie kennen toepassingen waarvoor de nieuwe hybride machine nieuwe designfeatures mogelijk maakt.

2 gedachten over “DMG Mori Lasertec 6600 3D hybrid: groot formaat AM-hybridemachine

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest