3D Hubs

3D Hubs heeft zowel in Amsterdam als Chicago cross docks geopend. Hier worden alle zendingen met CNC-onderdelen uit Azië ingeklaard en gecontroleerd. Met deze stap neemt het platform onzekerheden over en vertragingen bij het inklaren van producten weg. Voor Europese bedrijven betekent deze stap dat onderdelen uit China binnen drie dagen bij de Europese klant zijn.


Terwijl veel bedrijven hun lange, global supply chains tegen het licht houden nu covid-19 voor nogal wat onderbrekingen heeft gezorgd, opent 3D Hubs magazijnen in Amsterdam en Chicago, respectievelijk voor de Europese en Noord-Amerikaanse markt. De cross docks, wat 3D Hubs CEO Bram de Zwart een betere omschrijving vindt, zijn bedoeld voor CNC-freesdelen. Want daarvoor ziet het platform nog steeds voordelen om deze in China te laten maken.

Platform doet in Amsterdam douaneafhandeling waardoor transport van China tot bij EU-klant 3 dagen vergt

Bram de Zwart: veel CNC kennis en capaciteit in Azië.

Capaciteit en kennis van CNC-frezen

Bram de Zwart: “Orders voor CNC frezen in Azië zijn voor ons een grote inkomstenbron. In China en India is veel capaciteit en kennis van CNC-freestechniek. Ze kunnen ook geometrisch complexe producten in korte tijd gemaakt krijgen, wat in Europa niet lukt.” Het gaat volgens hem om de combinatie van complexiteit, korte levertijd – doorgaans één tot twee weken – en lage arbeidskosten. “In Europa zien we nog steeds de cultuur waarin levertijden van vier tot zes weken gewoon zijn.” Hij wijst er daarnaast op dat de factor arbeid een wezenlijke invloed heeft op de kostprijs van freesdelen. Van de vier technieken die 3D Hubs aanbiedt, 3D printen, plaat bewerken, spuitgieten en CNC frezen, is de arbeidscomponent bij frezen het grootst. Daarmee heeft Azië nog steeds een troef in handen.  

Azië blijft interessante markt voor CNC freesdelen

Waar 3D Hubs de orders voor de andere productietechnieken zoveel mogelijk in de regio van de klant onderbrengt, blijven India en China een belangrijke markt voor het inkopen van CNC freesdelen. Het afgelopen jaar gebeurde het echter regelmatig dat zendingen vertraagd bij de klant kwamen omdat ze bij de douane bleven liggen, bijvoorbeeld door onduidelijkheid over de importtarieven. Ook werden klanten verrast door invoerrechten die ze niet verwacht hadden. “Dat willen we met de nieuwe cross docks vermijden. Wij hebben een brug opgezet tussen Azië en onze beide hubs waar we samen met onze logistieke partners het inklaren bij de douane verzorgen.” Alle kosten die hiermee samenhangen, inclusief de invoerrechten, worden direct in de prijs die op het platform getoond wordt, verrekend.

3D Hubs verdubbelt aantal productieregio’s Zo’n 72 procent van de bedrijven met internationale supply chains hebben de voorbije jaren te maken gekregen met supply chain onderbrekingen. 96 procent zegt na de uitbraak van de covid-19 pandemie maatregelen te nemen om in de toekomst onderbrekingen te voorkomen. 59 procent van de bedrijven denkt dat geografische spreiding de beste oplossing is. Dat blijkt uit het Supply chain resilience report dat 3D Hubs onlangs heeft gepubliceerd. “Supply chain resilience is een trending topic”, merkt Bram de Zwart in de contacten met de industrie. Zelf heeft 3D Hubs het afgelopen jaar de regio’s waar partners actief zijn verdubbeld: naast Noord-Amerika, West-Europa en China zijn er nu ook partners in Mexico, Oost-Europa en India. Hierdoor wil het platform minder kwetsbaar zijn voor supply chain onderbrekingen, of deze nu door een virus, een handelsoorlog of het Chinese nieuwjaar worden veroorzaakt. De laatste maanden ziet 3D Hubs de interesse voor CNC-bedrijven in Oost-Europa om zich aan het platform te koppelen, toenemen. Met een verdubbeling van het aantal verspanende bedrijven dat via 3D Hubs werk binnenhaalt, is Oost-Europa de snelst groeiende regio.

In 3 dagen vanuit China bij Europese klant

Deze nieuwe aanpak, waarbij onderdelen vanuit het Aziatische maakbedrijf eerst naar 3D Hubs gaan en van daaruit naar de klant, levert volgens Bram de Zwart een tweede voordeel op naast de duidelijkheid over de totale kosten vooraf. “Amsterdam heeft een snelle verbinding met China. CNC-delen uit China zijn binnen twee dagen hier. Ze worden dezelfde dag ingeklaard en met next day delivery naar de Europese klanten gestuurd. Binnen drie dagen zijn de stukken dus vanuit China bij elke klant in Europa.” Precies met deze leverzekerheid wil 3D Hubs het uitbesteden in China voor het Europese MKB toegankelijker maken. Voor die ondernemingen is het lastig een eigen netwerk van partners in Azië op te zetten. En de partners van 3D Hubs in Azië kunnen deze korte levertijden niet garanderen omdat ze daarvoor onvoldoende volume hebben. Het bundelen van orders levert 3D Hubs wel het volume op om betere condities af te dwingen bij de logistieke partners.

Met de cross docks in Amsterdam en Chicago vergroot 3D Hubs de leverbetrouwbaarheid vanuit Aziatische partners.

Inspectie volgens ISO normering

Onderdeel van de afhandeling in het 3D Hubs warehouse is een visuele inspectie van de onderdelen. Steekproefsgewijs (volgens ISO 2859-1) worden onderdelen met de schuifmaat gemeten. Als optie biedt 3D Hubs een controle van de stukken op een CMM aan. “Als zaken niet goed zijn, overleggen we met de klant of het acceptabel is. Als het om slechts enkele onderdelen gaat, sturen we de rest al door zodat de klant verder kan.” Bram de Zwart verwacht dat 3D Hubs de extra kosten van de standaard kwaliteitscontrole niet hoeft door te berekenen aan klanten omdat het platform kosten bespaart op klachtenafhandeling en verwacht meer orders via het platform aan te trekken. “Als klanten meer besteden vanwege de extra betrouwbaarheid, verdienen de kosten zich vanzelf terug.”

1 gedachte over “3D Hubs maakt global supply chain CNC-freesdelen bereikbaar voor MKB

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest