UCMSmartLine

Om tegemoet te komen aan de alsmaar hogere eisen wat betreft de technische reinheid van mechanische onderdelen, heeft het Zwitserse UCM de UCMSmartLine ontwikkeld. Een van de doelgroepen die de fabrikant, onderdeel van SBS Ecoclean Group, voor ogen heeft, is de fijnmechanische precisie-industrie.


“UCMSmartLine is een goede oplossing voor toeleveranciers aan de halfgeleiderindustrie”, zo zei Roger Kohnen, Business Development Manager Precision Cleaning bij Ecoclean Group, na afloop van zijn presentatie. “De eisen aan de reinheid nemen toe, zowel bij precisie componenten, medische onderdelen als ook dunne film coatings en optische componenten.” De lijn zelf kan worden uitgerust met twee flowboxen die vanaf het laatste reinigingsstation tot en aan het uitlaad station een ISO klasse 6 reine atmosfeer creëren. Dis is met name bedoeld voor toepassingen waaraan de allerhoogste eisen worden gesteld.

UCMSmartLine speelt met modulair concept in op toenemende reinheidseisen in de industrie

De nieuwe machine wordt modulair samengesteld tot maximaal baden..

Modulair uitbreidbaar tot 9 trappen

De UCMSmartLine is volledig modulair op te bouwen, tot maximaal 9 reinigings- en spoeltrappen, aangevuld met een infrarood of hete lucht droogunit. Als optie kan men ook vacuümdrogen toepassen. Het is een compacte ultrasone in-line dompelinstallatie. Voor het reinigen en spoelen zijn telkens modules van twee (reinigen en spoelen) of drie stappen (reinigen, reinigen en spoelen) beschikbaar. Als laatste stap is er een tweevoudige module voor ofwel osmosewater of demiwater. “Door de modulaire opbouw kan de installatie meegroeien”, aldus Roger Kohnen. Beladen gebeurt geautomatiseerd of handmatig, net als uitladen.

Gestandaardiseerde modules

UCMSmartLine is opgebouwd uit gestandaardiseerde modules met geïntegreerde elektro- en besturingstechniek voor de processtappen reinigen, spoelen, drogen, beladen alsmede ontladen en een flexibel transportsysteem. Van hieruit laten zich individuele installaties voor de voor-, tussen- en eindreiniging configureren en naar behoefte uitbreiden. Omdat het allemaal gestandaardiseerde modules zijn, kan het systeem binnen vijf tot zes maanden geleverd worden.

Extra reinigingseffect

Afhankelijk van de vervuiling en de reinheidseisen, kunnen de ultrasoonbaden werken met een frequentie van 25 tot maximaal 120 kHz. Tevens heeft UCM het speciale systeem geïntegreerd om de houders met de rekken over een hoogte van 40 mm te laten oscilleren. Hierdoor verbetert de reinigende werking aan het oppervlak. Daarnaast kan men elke unit afzonderlijk elektrificeren bijvoorbeeld om de mand met de onderdelen in dat bad te roteren. Dit kan van 200 tot 1000 omwentelingen per minuut. Deze optie is mogelijk doordat in elke module al besturingstechniek geïntegreerd is. Het reinigingsmedia zelf wordt van onderen langs twee kanten van de baden ingebracht, naar boven getransporteerd en lopen vervolgens aan twee kanten over. Hierdoor ontstaat er een constante stroming, die verontreinigingen meteen afvoert.

Optie met zeer trage lift om vlekvorming te voorkomen

Ook in het transportsysteem heeft UCM een speciale feature verwerkt: de snelheid waarmee de korf uit het bad wordt gehaald, bedraagt normaal 0,5 m per seconde (maximale belastbaarheid is 20 kilogram). Het voordeel van de servo-aandrijving is dat de snelheid van het systeem aangepast kan worden aan de componenten en de benodigde reinheidsgraad. De vloeiende bewegingen voorkomen dat partikels te veel bewegen. Bij het laatste bad is er de zogenaamde Lift-Out optie: eventueel kunnen de delen zeer traag worden uitgenomen, De lage snelheid zorgt er namelijk voor dat er minder water op het oppervlak achterblijft. Dit voorkomt eventuele droge vlekvorming.

In de fabriek in Monschau staat een UCMSmartLine systeem met 7 baden klaar voor testen.

Pin It on Pinterest